Yaşanan Olaylar Akademik Hayatı Etkiliyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, “Sultan Ahmet’teki patlamaya amacı itibariyle baktığımızda eğer tesadüfi şeklinde orada bir patlama değil de kasıtlı şeklinde yönlenmişse, bu Türk turizmine de uygulanan bir saldırıdır. Yani Türkiye’ye yönelik yalnızca bir sıradan teröristin davranışı değil, oldukça sistematik, oldukça bir üst akılla kurgulanmış mı diye bakmak lazım” dedi.

Türkeş, Marriott Otel’de düzenlenen Büyükelçiler Konferansı öncesinde, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

SultanAhmet’teki terör saldırısına dair bir soru üstüne Türkeş, “terör olaylarının oldukça bir vakittir Türkiye’nin üstünde devam ettiğini” belirterek, “SultanAhmet’teki patlamaya amacı itibariyle baktığımızda eğer tesadüfi şeklinde orada bir patlama değil de kasıtlı şeklinde yönlenmişse, bu Türk turizmine de uygulanan bir saldırıdır. Yani Türkiye’ye yönelik yalnızca bir sıradan teröristin davranışı değil. Daha sistematik, oldukça bir üst akılla kurgulanmış mı diye bakmak lazım” diye konuştu.

Akademisyenlerin terör operasyonlarına yönelik bildirisiyle alakalı bir soru üstüne Türkeş, verileri olmadığı bir hususta bildiri yayınlamanın akademisyenlere yakışmadığını ifade etti.

Türkeş, bu hususta en fazla akademisyenlerin titiz davranması gerektiğine işaret ederek, “Hiç bilmedikleri bir hususta anlamadıkları bir meselede yalnızca güncel medya haberlerine ya da dezenformasyona dayalı haberlere bağlı şeklinde açıklama yapmaları Türk akademik yaşamı yönünden endişe vericidir” değerlendirmesinde bulundu.

Türkeş bir soru üstüne KKTC’ye Su Temin Projesi kapsamında İsrai̇l’e de su veri̇lmesiyle alakalı bir planlamanın ve isteğin olmadığını bildirdi. Türkeş, teknik yönden bakıldığında, su verilmesinde rastgele bir mani olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Önce Kıbrıslı vatandaşlara verelim sonra bundan arta kalan olursa Güney Kıbrıs Rum idaresi de diğer ülkelerin isteği olursa onlarla alakalı de görüşülür. Ben konuşmamda Türkiye’nin Kıbrıs meselesinde güzel niyetle yapmaya çalıştığı, güzel niyetle yürüttüğü konuların orada nasıl dezenformasyonla hatalı algılandığını ifade etmek bakımından söyledim. Yoksa o gerçekçi bir belirleme değil.”