Tiyatroyla ‘engelini’ aşarak aile geçimini sağlıyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Afyonkarahisar’da yaşayan bedensel engelli Ercan Kubaş, “Bedensel Engelliler Sanat Tiyatrosunda” oyunculuk yaparak, kendisi gibi engelli eşi ve iki çocuğunun geçimini sağlıyor.

Doğuştan, halk arasında “cücelik” olarak bilinen “akondroplazi” ve “genu varum” (eğri bacak) rahatsızlığı olan 1 metre 30 santimetre boyundaki Ercan Kubaş, 15 yaşına kadar yürüme güçlüğü çekti. Rahatsızlıkları nedeniyle birçok kez operasyon geçiren Kubaş, Isparta’da gerçekleştirilen ameliyat sonrası başkasına ihtayaç duymadan yürümeye başladı.

Çevresindekilerin yönlendirmesi ile 2007 yılında oyunculuk yapmaya karar veren Kubaş, sanat ile yaşama tutunup, ailesinin ihtiyaçlarını karşılıyor.

Kubaş, yaptığı açıklamada, Afyonkarahisar Sakatlar Derneği sayesinde tanıştığı tiyatro ile hayatının değiştiğini söyledi.

“Bedensel Engelliler Sanat Tiyatrosu”nda kendisi gibi engellilerin görev aldığını öğrendiğinde çok mutlu olduğunu anlatan Kubaş, “Tiyatro yöneticileriyle görüşmemde yeteneğim olduğu söylendi. Bu şekilde başladım ve çok da hoşuma gitti. Benimle aynı kaderi paylaşan arkadaşlarla turnelere katılmak çok güzel” dedi.

“Oyuncu olmak gerçekten çok güzel bir duygu”

Kubaş, tiyatronun kendisine çok şey kattığını vurgulayarak, “Engellilerin de birçok şeyi yapabildiğini, onların da sanat yeteneklerini sergileyebildiklerini öğrendim” ifadelerini kullandı.

Bir şeyler başarmanın engellilerin hayata daha sıkı sarılmalarını sağladığına işaret eden Kubaş, şunları kaydetti:

“Oyuncu olmak gerçekten çok güzel bir duygu. Çevremdekiler önceden bana farklı gözle bakıyorlardı. Sahneye çıktığımda, bir şeyler başarabildiğimi herkese gösterdiğim için çok mutluyum. İlkokuldayken, engelli olduğum için arkadaşlarım beni dışlardı. Şimdi öğretmenlerim benimle gurur duyuyor. Oynadığımız oyunlarda da yaşadığımız problemleri dile getiriyoruz. ‘Her insan bir engelli adayıdır’ diyerek, tüm Türkiye’ye engellilerin de bir şeyler başarabildiğini kanıtlamak istiyoruz. ‘Bizler de varız’ demek istiyoruz. Tüm engellilere tavsiye ediyorum. Engelli arkadaşlarım eve kapanmak yerine, toplum içine çıksınlar, insanlarla kaynaşsınlar, ‘bizler de varız’ desinler.”