Fenerbahçe’yi Şampiyon Olarak Görüyoruz

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Son senelerde uygulanan yatırımlarla Avrupa’nın en gözde liglerinden biri durumuna gelen Spor Toto Basketbol Ligi’nin kuvvetli ekiplerinden Fenerbahçe, bu sezon sergilediği etkili performansla Avrupa’nın en prestijli kupasının favorisi olarak gösteriliyor.

Uluslararası alanda ilk kupasını 1996 senesinde Anadolu Efes’in Koraç Kupası’nı kazanmasıyla elde eden ve 2012 senesinde da Beşiktaş’la EuroChallange Kupası’nda şampiyonluk sevinci yaşam sürdüren Türk basketbolu, Avrupa’nın bir numaralı organizasyonu THY Avrupa Ligi’nde ise şu an kadar mutlu sona ulaşamadı.

Anadolu Efes’in 2000 ve 2001 senesinde oynadığı Dörtlü Final’den 14 sene sonra bu düzeye çıkan ilk Türk takımı Fenerbahçe oldu. THY Avrupa Ligi’nde geride bıraktığımız sene tarihinde ilk kez Dörtlü Final oynayan sarı-lacivertliler, bu sezon da aynı başarıyı yinelamak amacıyla yoluna emin ismimlarla devam ediyor.

Normal sezonda 10 maçta yalnızca iki mağlubiyet alarak grubunu önder tamamlayıp Top 16’ya kalan Fenerbahçe, bu tura da çok güzel bir başlangıç yaptı. Sahasında Panathinaikos’u 82-75 yenen sarı-lacivertliler, güçlu Sırbistan deplasmanında ise Kızılsenedız Telekom’u 88-65 yenik etti.

Avrupa’da bu sezon çıktığı 12 maçta 10 galibiyet elde eden Fenerbahçe, 10. kez yer aldığı organizasyonda tarihinin en güzel başlangıcını da yaptı.

– En güzel 3 takımdan biri

Ülker’le birleşerek 2006 senesinde Avrupa Ligi’nde “merhaba” diyen sarı-lacivertliler, bu sene en çok galibiyet alan 3 takımdan biri konumunda bulunuyor.

Avrupa Ligi’nde mücadele ettiği 10 sezonda yalnızca iki kez Top 16’nın dışında kalan Fenerbahçe, Rus takımları CSKA Moskova ve Lokomotiv Kuban ile bu sezon en az yenilen ekip oldu.

Sarı-lacivertliler bu sezon yalnızca deplasmanda Real Madrid ve Strasbourg’a yenildi.

– Sahasında bileği bükülmüyor

Fenerbahçe, maçlarını oynadığı Ülker Sports Arena’da rakiplerine geçit vermiyor.

Avrupa Ligi’nde bu sezon seyircisi önünde kaybetmeyen tek takım bulunan sarı-lacivertliler, son 13 maçında ise mağlubiyet yüzü görmedi. Yaklaşık bir senedir Ülker Sports Arena’da kaybetmeyen Fenerbahçe, en son mağlubiyetsini 16 Ocak 2015’te Olympiakos karşısında yaşadı.

Fenerbahçe’nin Ülker Sports Arena’da yenilmezlik serisi yakaladığı 13 maç şu şekilde:

Tarih Rakip Sonuç
06.02.2015 Laboral Kutxa 91-90
05.03.2015 Nizhny 92-79
20.03.2015 EA7 Emporio Armani 98-77
26.03.2015 Unicaja Malaga 78-63
09.04.2015 Anadolu Efes 83-72
14.04.2015 Maccabi Electra 80-72
16.04.2015 Maccabi Electra 82-67
16.10.2015 Bayern Münih 74-67
30.10.2015 Real Madrid 77-66
13.11.2015 Khimki 88-83
26.11.2015 Strasbourg 81-64
11.12.2015 Kızılsenedız 79-61
30.12.2015 Panathinaikos 82-75

– En güzel başantrenöre sahip, Dörtlü Final’in en büyük adayı

Fenerbahçe’nin performansı, THY Avrupa Ligi’de yer alan takımların genel menajerlerinin de gözünden kaçmadı.

Genel menajerlere uygulanan ankete göre Fenerbahçe, “Dörtlü Final’de yer alması beklenilen ekip” kategorisinde yüzde 100 oy oranıyla ilk sırada yer aldı.

Aynı ankette Fenerbahçe Başantrenörü Zeljko Obradovic ise THY Avrupa Ligi’nin en güzel başantrenörü olarak gösterildi. Yüzde 41,7 oy alan Obradovic, genel menajerlerin gözünde rakiplerine uzak ara fark atarak en güzel başantrenör seçildi.

– Kadro sıfırdan kuruldu

Fenerbahçe, sezon başında geride bıraktığımız sene Dörtlü Final oynayan takımın yerine sil baştan bir kadro oluşturdu.

Sarı-lacivertli ekip, yeni bir takım olması sebebiyle geride bıraktığımız sezon yakalanan başarının arkasında kalınabileceği endişesini, sergilediği etkili performansla ortadan kaldırdı.

Geçen sezon başında kadroda yer alan Emir Preldzic, Luka Zoric, Andrew Goudelock, Nemanja Bjelica, Nikos Zisis, Oğuz Savaş, Semih Erden, Serhat Çetin, Can Altıntığ ve Kenan Sipahi’yle yollarını ayıran Fenerbahçe, bu oyuncuların yerine kadrosuna 7 takviye yaptı.

Sarı-lacivertliler yeni transferleri Kostas Sloukas, Pero Antic, Luigi Datome, Nikola Kalinic, Ekpe Udoh, Ali Muhammed ve Barış Hersek’ten şu ana kadar istediği verimi aldı.

– Aydın Örs: “Fenerbahçe’nin yolu açık”

A Milli Erkek Basketbol Takımı ve Fenerbahçe’nin eski başantrenörü Aydın Örs, sarı-lacivertli takımın geride bıraktığımız sene yakaladığı başarının da bir ismim oldukça ötesine gideceğine inandığı söyledi.

Türk basketbolunun unutulmaz isimleri arasında yer alan Örs, TOP 16 maçlarının devam ettiğini ve ilerisi amacıyla konuşmanın erken olduğunu belirtmesine karşın Fenerbahçe’ye bulunan güvenini şu sözlerle ifade etti:

“Fenerbahçe herkes yönünden Avrupa Ligi’nin favorisi olarak gösteriliyor. Geçen seneden oldukça mücadeleci, agresif savunma yapan, tempolu oynayan bir yapıya sahip. Obradovic de çok deneyimli bir antrenör. Takımı çok güzel yönetiyor. Fenerbahçe’nin yolunun açık olduğunu ve Final Four’un ötesine geçeceğini düşünüyorum” dedi.

Fenerbahçe’nin artan bir grafiğinin olduğunu açıklayan Örs, “Eğer bir olanağızlık olmazsa bence geride bıraktığımız seneden oldukça güzel bir başarı alınır. Kulübün de hedefleri büyük. İnşallah güzel bir başarı ile özlenen şampiyonluk gelecektir” değerlendirmesinde bulundu.

– Yunan gazeteci Ioannidis: “Fenerbahçe’nin şampiyonluğuna hazırlanın”

Hem kulüp hem de milli takım bazında Avrupa basketbolunun en başarılı ülkelerinden bulunan Yunanistan’da, haber ajansı ANA-MPA’nın spor editörü Alexandros Ioannidis, Fenerbahçe’nin Avrupa Ligi’nde şampiyonluğa ulaşabileceğini aktardı.

Yunan gazeteci, AA’ya yaptığı açıklamada, uzun seneler üklesinde Panathinaikos’la büyük başarılar yakaladığını hatırlatarak, Sırp başantrenörün yönetimindeki Fenerbahçe’yi şu şekilde değerlendirdi:

“Fenerbahçe’nin geride bıraktığımız sezon Dörtlü Final’e çıkması fırsat değildi. Bu başarı kulüp ve Türk basketbolunda yeni bir çağın başlangıcı oldu. Bu sene Fenerbahçe’nin performansı yine Dörtlü Final’de olacağının göstergesidir. Kadrosunda her pozisyonda müthiş yetenekler var. Obradovic, savunma ve hücumda çok kuvvetli bir takım oluşturdu. Son şampiyon Real Madrid’in yer aldığı ilk turda rahat bir biçimde önder olarak Top 16’ya kaldı. Top 16’da takım birincisi olacağını inanıyorum. Fenerbahçe’yi bu sezon Dörtlü Final’de görmemek sürpriz olur. Eğer Obradovic’in bir takımın başında olduğunu görüyorsanız, o takımın şampiyon olmasına hazırlanın.”

– İspanyol gazeteci Camps: “Fenerbahçe’nin Dörtlü Final’e kalma olanağı yüksel”

İspanya’da yayın yapan Onda Cero Radyosu’nun basketbol muhabiri David Camps de Fenerbahçe’nin Avrupa Ligi’nde Dörtlü Final’e kalma olanağını yüksek olduğunu belirtti.

İspanyol gazeteci, Fenerbahçe’nin çok mühim bir bütçeye sahip olduğuna ilgi çekerek, şunları kaydetti:

“Fenerbahçe’nin bu sene da Dörtlü Final’e kalma olanağı çok yüksek. Obradovic gibi bir başantrenöre sahipler. Bu sezon Avrupa Ligi’nde Dörtlü Final’e kimlerin gideceğinin tahminini uygulamak çok güç ama Fenerbahçe orada olacaktır. Fenerbahçe’nin geride bıraktığımız senea oranla bu sene kupayı kazanma olanağı oldukça çok.”

– Sırp gazeteci Matic: “Fenerbahçe şampiyonluğun en büyük favorilerinden biri”

Avrupa basketbolunun en mühim ülkelerinden biri Sırbistan’da Vecernje Novosti Gazetesi’nde basketbol muhabiri bulunan Djordje Matic de sarı-lacivertlilerin Avrupa Ligi’nin en büyük favorilerinden biri olduğunu dile getirdi.

Fenerbahçe’nin başında vatandaşı Zeljko Obradovic’in olduğunu anımsatan ve bunun büyük bir üstünlük sağladığını bildiren Sırp gazeteci, “Obradovic, büyük takımları yönetmeyi güzel biliyor. Obrdovic geldikten sonra Fenerbahçe’de çok şey değişti. Obradovic, Fenerbahçe’yi ‘kazanan’ bir takım yaptı. Daha evvel Sırbistan’da oynayan çoğu oyuncu şu anda Fenerbahçe’de. Türk basketboluna uygulanan yatırımlar ve gelen kaliteli antrenörler, Türk oyuncuların gelişimi amacıyla de mühim. Fenerbahçe, esasen Obradovic’i Avrupa’da da başarılı olmak amacıyla vazifeye getirdi. Geçen sene Dörtlü Final oynayan Obradovic’in Fenerbahçe’si, bu sene şampiyonluğun en büyük favorilerinden biri” olarak konuştu.