TEB’den kanser ilacı uyarısı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Arman Üney, kanser ilaçlarının eczaneler yerine hastanelerden temin edilmesinin ciddi sorunlara yol açabileceği ve hastaların mağdur olabileceği iddiasında bulundu.

Üney, yaptığı yazılı açıklamada, geçen hafta İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi tarafından söz konusu ilaçların bulunamadığı konusunda kamuoyuna beyanda bulunulduğunu anımsatarak, “kanser ilaçlarının eczane dışından karşılanmasının ciddi sorunlar doğurabileceğini” belirtti.

“Üniversitenin, kanser ilaçlarını temin edememesini, ihale ile ilaç alım sürecinde yaşanan sorunları, ödenek yetersizliklerini ve günde en az 250 kanser hastasının mağdur olduğu açıklaması, bu gerçeğin altını bir kez daha çizmiştir” değerlendirmesinde bulunan Üney, şunları kaydetti:

“Daha önceki uyarılarımızda da belirttiğimiz gibi, 267 kalem onkoloji ilacının temininde yaşanan sorunlar bitmeyecektir. Çünkü, hastanelerin açtıkları ilaç ihalelerinde teklif görmeyen ya da fiyatının çok yüksek olması sebebiyle alınamayan ilaçlar bulunmaktadır. Bu çerçeveden bakılınca hastane eczanelerinin ihale yöntemiyle tedarik edeceği onkolojik ilaçlar içerisinde de ihale ile alınamayanlar muhakkak olacaktır. İlaç ihale edilse dahi, ilacın hastaneye teslim süresinin serbest eczanelere oranla çok daha uzun olduğu bir gerçektir.”

– “Uygulamadan ivedilikle vazgeçilmeli”

Üney, kemoterapi ilaçlarında ilaç güvenliğinin sağlanmasındaki en önemli sorunun uygun saklama koşullarına göre stoklanması ve dağıtımı olduğunu öne sürerek, “fazla miktarlarda alınması gereken ilaçların tüm hastane eczanelerinde soğuk zincir şartlarına uygun olarak stoklanması gerektiği ancak bunun için yeterli alan, ekipman ve personel bulunmadığı” iddiasını dile getirdi. Üney, şu değerlendirmelerde bulundu:

“İhale ile aynı etken maddenin farklı formlarının farklı firma ilaçları olma olasılığı çok yüksek olacaktır. Farklı firmaların ilaçlarının karıştırılması esnasında birbiri ile geçimsizlikleri söz konusu olabilmektedir. Bu da ilaçların bir arada kullanılamamasına ve tedavilerin aksamasına neden olacaktır. Herhangi bir ilaca hastanın alerjik reaksiyon göstermesi durumunda doktorun farklı bir eşdeğer ilacı tercih etme şansı olmayacak; bu da tedavinin aksamasına neden olacaktır.

Türk Eczacıları Birliği olarak, özellikle kanser gibi son derece zorlu bir tedavi süreci yaşayan hastalarımızı mağdur edecek bu uygulamadan ivedilikle vazgeçilmesi konusunda tüm yetkili kurumları gereğini yapması konusunda uyarıyor, konuya daha hassasiyetle yaklaşılması gerektiğini belirtiyoruz.”