Suriyeli öğretmen çiftin buruk sevinci

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Valilik Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının katkılarıyla Elazığ Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi binasında oluşturulan eğitim merkezinde, okul öncesi, ilkokul ve ortaokul düzeyinde 100 Suriyeli çocuğa 9 sınıfta eğitim verilmeye başlandı. Okulda 3’ü Suriyeli olmak üzere 12 öğretmen görev yapıyor.

Okulun sınıf öğretmeni Suriyeli Hamza el Muhimin (35), matematik öğretmeni eşi Hanan el Sueydan (30) ile üniversite yıllarında tanıştıklarını ve okulu bitirdikten sonra evlendiklerini anımsattı.

Üç çocukları olduğunu anlatan Muhimin, ülkelerinde yaşanan iç savaşta Esed’in ordusunun hava bombardımanında Der Zor’da bulunan okullarının tamamen yıkıldığını anlattı. Daha sonra yaşadıkları yere terör örgütü DAİŞ’in geldiğini belirten Muhimin, ailesiyle Türkiye’ye kaçarak canlarını zor kurtardıklarını söyledi.

Ülkesinde devam eden savaşta birçok öğrencisinin hayatını kaybettiğini vurgulayan Muhimin, Türkiye’ye sığınan ve Suriye’de kalan kimi öğrencileriyle de zaman zaman iletişim kurduğunu dile getirdi.

Kendilerine böyle bir imkanı sunan Türk yetkililere teşekkür eden Muhimin, ülkesinde devam eden savaşın bir an önce bitmesini dileyerek öğrencileriyle yeniden bir araya gelmenin hayalini kurduğunu aktardı.

-“Suriye’den gelen öğrencilerimizi okutuyoruz”

Hanan el Sueydan ise Esed ve DAİŞ’in ülkesini kan gölüne çevirdiğini belirterek “Esed vurduğu zaman, öğrencilerimizin çoğu şehit oldu. Esed, bulunduğumuz yeri bombaladı, zulüm yaşadık. Sonra, ailece Türkiye’ye geldik ve burada Suriye’den gelen öğrencilerimizi okutuyoruz” diye konuştu.

Yeniden öğretmenlik yaptığı için çok mutlu olduğunu anlatan Sueydan, geride bıraktığı öğrencilerini çok özlediğini anlattı. Türkiye’de bugün Öğretmenler Günü olduğunu ve ülkesinde de farklı bir tarihte bugünü kutladıklarını dile getiren Sueydan, Suriye’deki öğrencilerinin de bu özel günde, çiçekler ve çeşitli hediyeler getirdiklerini hatırlattı.

-“Amacımız, öğrencilerimizi topluma adapte edebilmek”

Okul Müdürü Necati Adıgüzel de öğrencileri saat 8.30’da evlerinden servislerle aldıklarını, öğlen yemeği verdiklerini ve saat 15.00’te de evlerine servisle bıraktıklarını söyledi.

Okulda 2 okul öncesi, 6 sınıf öğretmeni ve 4 branş öğretmeni bulunduğunu ifade eden Adıgüzel, öğretmenlerden 3’ünün Suriyeli olduğuna işaret etti. Adıgüzel, “Amacımız, öğrencilerimizi topluma adapte edebilmek. Bunlar, Suriye’den gelmiş, kültürleri ve dilleri farklı. Bizim topluma adapte olabilme, uyum sağlayabilme, öğretimden ziyade bunları bu şekilde eğitiyoruz” görüşünü kaydetti.