Suriyeli muhalifler ‘Esed’siz yönetim için Cenevre’de

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) Sözcüsü Salim el-Muslat, 14 Mart’ta Cenevre’de başlaması planlanan Suriye görüşmelerine ilişkin, “Suriye halkına karşı şuç işleyen Esed yönetiminin olmayacağı geçici bir yönetim organının kurulmasını görüşmek için buradayız” dedi.

Birleşmiş Milletler öncülüğünde yarın tekrar başlaması planlanan Suriye görüşmeleri öncesi Cenevre’de gazetecilere açıklamalarda bulunan Muslat, Suriye’deki krize savaşarak değil konuşarak siyasi bir çözüm bulmak istediklerini söyledi.

“Suriye halkına karşı şuç işleyen Esed yönetiminin olmayacağı geçici bir yönetim organın kurulmasını görüşmek için buradayız” diyen Muslat, “Kısa sürede anlaşmaya varmayı umut ediyoruz ve umarız karşı taraf görüşmeleri ciddiye alır” ifadesini kullandı.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid el-Muallim’in Esed’in geleceğinin konuşulmasının kırmızı çizgileri olduğuna ilişkin bir soruya Muslat, “Muallim’in sözlerinin bizim için bir önemi yok çünkü Suriye’de kararları artık Rusya veriyor, Esed değil” dedi.

Muslat şöyle devam etti:

“Rus halkına saygı duyuyoruz. Suriye’de bütün bu olanlara sebep olan Putin aslında sadece Suriye’de de değil Ukrayna’da ve başka ülkelerde de. Rus hükümeti cesur bir karar alarak demokrasi ve özgürlükleri için savaşan Suriye halkının yanında yer almalı. Putin aklındaki Suriye’nin de ötesinde. Putin Suriyelileri ülkelerinden ederek Avrupa ülkelerine baskı yapmaya çalışıyor. Sadece baskı yapmakla da kalmayıp Avrupa Birliği’nin dağılmasını istiyor. Umarım Avrupa bunu dikkate alır. Putin daha fazla Suriyelinin Avrupa’ya kaçmasına neden olarak AB’ye zarar vermeye çalışıyor.