Suriye’de Kötü Gidişat için Öneri

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin, Irak’ta Peşmerge güçlerine de eğitim veren ülkeleri desteklediğini anımsatan Çavuşoğlu, buna karşın meydana ne netice çıktığının görüldüğünü, en köklü çözümün “bataklığın kurutulması” olduğunu belirtti.

8. Büyükelçiler Konferansı’nın ikinci ayağı Gaziantep’te, üniversite öğrencileriyle bir araya gelen Çavuşoğlu, Gaziantep Üniversitesi yerleşkesinde “Kriz Yönetimi ve İnsani Çözümler” konulu konferansta konuştu.

Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı şeklinde, her sene, dünyanın dört bir yanından gelen büyükelçileri Ankara’da topladıklarını, hedefleri belirleme ederek izlenecek dış siyasetnın detaylarını ele aldıklarını söyledi. Türkiye şeklinde fazla yönlü ve proaktif bir dış siyaset izlediklerini bildiren Çavuşoğlu, bunun amacıyla dünyadaki gelişmeleri fazla güzel analiz ve takip etmek gerekliliğini söyledi. Komşu bölgelerdeki gelişmeleri de fazla yakından tanıdıklarını ve objektif değerlendirmeler yaptıklarını belirtirken, dış siyasetnın güzel olması amacıyla de ekonomik ilişkilerin de güzel olması gerekliliğini vurguladı.

“Suriye’de bataklığın kurutulması gerekiyor”

Suriyede yapılması gereken 2 şey bulunduğunun altını çizen Çavuşoğlu, bunlardan birinin bölgenin DAİŞ’ten ve başka terör örgütlerinden hijyenik hale getirilmesi olduğunu fakat bu hususta kararlı bir stratejinin bulunduğunu vurguladı.

Çavuşoğlu, “DAİŞ ile mücadelede 65 ülke bir birlikun amacıylade. Fakat halen başarılı değil bu birlik. Suya düşen yılana sarıp sarmalanır misali umudu YPG’ye bağlamışlar. Yani ‘O biraz oldukça laik’ ya da ‘Seküler terör örgütü, öteki radikal’ diye YPG’ye sığınmak acizliktir” dedi.

Türkiye’nin, DAİŞ’e karşı her türlü operasyona katıldığı gibi kendi mücadelesini de verdiğini açıklayan Çavuşoğlu, birlik amacıyladeki ülkelere de her türlü desteği verdiğini söyledi.

Türkiye’nin, Irak’ta Peşmerge güçlerine de eğitim veren ülkeleri desteklediğini anımsatan Çavuşoğlu, buna karşın meydana ne netice çıktığının görüldüğünü, en köklü çözümün “bataklığın kurutulması” olduğunu belirtti.

Bu bataklığı “Esed rejimi” şeklinde adlandıran Çavuşoğlu, bataklığın kurutulması amacıyla yalnızca askeri çözümün değil siyasi çözüme de gereksinim duyulduğunu hatırlattı.