Suriye Krizi Türkiye’ye Zarar Veriyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

8. Büyükelçiler Konferansı kapsamında düzenlenen “İnsani Sorunlar: Temel Sebepler ve Çıkış Yolları” ve “İnsani Sorunlar: Kapsamlı Bakış” panellerine katılmak üzere Ankara’da tespit edilen uzmanlar, çevresel krizleri, çözüm yollarını ve Türkiye’nin krizler karşısındaki tutumunu AA muhabirine değerlendirdi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un hususi danışmanı ve Columbia Üniversitesi Yer Bilimleri Enstitüsü Direktörü Prof. Jeffrey Sachs, Suriye’de Zebadani ve Madaya’da ablukalar sebebiyle yaşanan insani krize ilişkin, “bunu anında durdurmak elimizde” dedi.

Prof. Jeffrey Sachs problemlerin diplomasi ve sahada uygulanabilir adımlarla çözülebileceğini söyleyerek, “İklim değişiklığı sebebiyle meydana çıkan açlık ve kıtlık problemini zamanla, tabiata zarar vermeyerek çözmeye çalışabiliriz. Ama Suriye’deki açlık krizinin sebebi tabiat değil, savaş. Yani bunu anında durdurmak elimizde” dedi.

“Suriye krizi Türkiye’yi güç halde bıraktı”

Türkiye’nin, Suriye’deki kriz karşısındaki tutumunu değerlendiren Sachs, “Türkiye fazla güç bir halde. Çünkü bölgenin en büyük krizini ön cepheden hissediyor. Bu durum, Türk diplomasisini çözüm yolları bulmaya güçluyor. Türkiye, mülteci akınına, günlük hayata, ekonomiye ve turizme büyük tehdit tespit edilen terör saldırıları ile karşı karşıya kalıyor” olarak konuştu.

“Türkiye bölümde kendi teorisini meydana koymalı”

Tufts Üniversitesi Siyaset Bilimi Fakültesi öğretim delegesi Prof. Malik Mufti, Suriye’deki krizden Türkiye’nin direk etkilediğini, fakat bölümden ve bölge dışından çoğu ülkenin de kendi çıkarları tarafında hareket ettiğini belirterek, “Türkiye, başka ülkelerin tutumunu bekleyemez. Kendi teorisini meydana koymalı, tek doğrultulu hareket etmeli ve kendi çıkarlarını gözetmeli” dedi.

“Mesele bundan sonra Suriye sorunu olmaktan çıkmıştır”

Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın da Suriye krizinin Batı ile Rusya arasında bir güç mücadelesine, çevresel düzeyde ise ülkelerarası rekabet ortamına dönüştüğünü vurgulayarak, “Suriye’nin içerisinde de fazla değişik kümeler var. Suriye dışından gelmiş, orda çatışmalara dahil olmuş şahıslar var. Herkesin değişik bir ajandası, beklentisi var. Tüm bunların aynı anda hizaya gelmesi gerekiyor ki Suriye’de barış ortamına geçilsin. Suriye’deki sorun bundan sonra Suriye sorunu olmaktan çıkmıştır” diye konuştu.