Soğukta üşüyenler bu mağaraya sığınıyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Gaziantep’te tarihi Yeni Han’daki yaklaşık 500 yıllık mağara, 15-20 derecelik ısısı ile kış mevsiminde ısınmak isteyen vatandaşların tercih ettiği mekanlar arasında yer alıyor. 

Antep Savunması sırasında yiyecek ve cephane saklandığı belirtilen mağara, yazın serin kışın da sıcak havasıyla halk arasında “doğal klima” olarak nitelendiriliyor.

Restore ettirdiği mağarayı kafeterya olarak işleten Mehmet Kaleoğlu, AA muhabirine, 500 yıllık geçmişe sahip mağarada hava sıcaklığının yaz kış 15 ile 20 derece dolayında olduğunu söyledi.

Kış aylarında kente gelen yerli ve yabancı turistlerin dinlenmek için tercih ettiği mağaranın doğal ısısıyla rağbet gördüğünü belirten Kaleoğlu, 750 metrekarelik alana sahip mağarada su kuyularının da bulunduğunu ifade etti.

Mağaranın mevsim fark etmeksizin ısısını muhafaza edebildiği dile getiren Kaleoğlu, “Böyle bir mekanı gören turistler şaşırıyor ve hoşlarına gidiyor. Doğal bir ortamda çaylarını ve kahvelerini içebiliyorlar. Burada hem tarihimizi hem de kültürümüzü yaşatıyoruz. Hava eksi 5’lerde de olsa burası yaklaşık 15 derecelik sıcaklığını koruyor. Vatandaşlar herhangi bir şey talep etmeksizin gelip ziyaret edebilirler” ifadelerini kullandı.

Mağarada daha önce insanların da barındığını dile getiren Kaleoğlu, mağaranın işgal yıllarında barınak, silah ve yiyecek içecek deposu olarak da  kullanıldığını kaydetti.

AA