‘Sistemle ilgili sürpriz değişiklikler yapılmayacak’

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, üniversiteye giriş sınavıyla ilgili sistem değişikliği iddialarına ilişkin, “Çocuk liseye başlarken hangi sınava ne zaman gireceğini bilecek şekilde planlamalar yapılıyor. Dolayısıyla son dakikada maç devam ederken kural değiştirmek bizim defterimizde yok” dedi.

Avcı, çeşitli etkinlik ve ziyaretlere katılmak üzere geldiği Kütahya’de kent girişindeki bir restoranın önünde partililer ve ilgililer tarafından karşılandı. Daha sonra restorana giren Bakan Avcı, burada anneleriyle kahvaltıya gelen çocukları sevdi, onlara kalem hediye etti.

Daha sonra Nafi Güral Fen Lisesi’ne geçen Bakan Avcı, destek kursu gören öğrencileri sınıflarında ziyaret etti.

Öğrencilerle konuşan Avcı, son dönemlerde Milli Eğitim Bakanlığı ve sınavlarla ilgili ”Sistem değişiyormuş” türünden pek çok asılsız haberlerin çıktığını söyledi.

Bakan Avcı, sistemle ilgili kesinlikle sürpriz değişikliklerin yapılmayacağını belirterek, “Üniversite sınavlarına siz bildiğiniz şekilde hazırlanmaya devam edeceksiniz. Sizin gireceğiniz sınavlarda herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Çocuk liseye başlarken hangi sınava ne zaman gireceğini bilecek şekilde planlamalar yapılıyor. Dolayısıyla son dakikada maç devam ederken kural değiştirmek bizim defterimizde yok. Siz hiç endişe etmeyin” ifadelerini kullandı.

Geçmiş dönemlerde üniversiteye giriş sınavlarında çıkan soruların dershanelerde öğretilen teknikler üzerinden sorulduğuna dikkati çeken Avcı, “O yüzden çocuklar da daha çok dershaneye itimat ediyordu. Özellikle ikinci yarının son aylarında sınıflarda boşalmalar oluyordu. Şimdi öyle değil. Şimdi üniversite sınavlarında da sorular okulda, sınıfta, normal müfredatta edindiğiniz bilgiler üzerinden yani şimdi bu gördüğünüz konulardan çıkıyor ve çıkmaya devam edecek” diye konuştu.

– “Öğretmenlerimiz üniversite giriş sınavlarının soru hazırlama komisyonunda görev aldı”

Bakan Avcı, önceden üniversiteye giriş sınavlarının akademisyenler tarafından hazırlandığını anlatarak, şunları kaydetti:

“Şimdi biz ÖSYM ile birlikte öğretmenlerimizi, lise öğretmenlerimizi, branş öğretmenlerimizi de soru hazırlama komisyonlarında görevlendiriyoruz. 100’den fazla öğretmenimiz üniversite giriş sınavlarının soru hazırlama komisyonunda görev aldılar. Bu, sizin sınıfta öğrendikleriniz ağırlıklı olacak demektir. Dolayısıyla dersinize devam ediyorsanız, öğretmeninizi dinliyorsanız, gerekli sınıf içi çalışmaları yapıyorsanız ayrıca dershane, vesaire masrafına gerek kalmıyor. Buna rağmen ‘Biraz daha takviyeye ihtiyacım var’ dediğiniz zaman işte bu hafta sonu ücretsiz takviye kurslarımız var.”

Eğitim Bilişim Ağı’nda (EBA) 150 binden fazla yardımcı ders materyalinin bulunduğunu vurgulayan Avcı, “Hangi dersten, hangi konudan takviyeye ihtiyaç duyuyorsanız onunla ilgili olarak istemediğiniz kadar yardımcı ders materyalleri var. Dolayısıyla sınıftaysanız, okuldaysanız, hadi yetmedi takviye kursuna geliyorsunuz. O da yetmedi EBA var. Artık bundan sonra annenize babanıza masraf ettirip bandrolsüz kitap almaya, veya dershane diye… Gariban kadının bir ineği var onu satıp çocuğunu dershaneye gönderiyor. Çok şükür bu şey artık bitti. Şimdi ücretsiz kurslarımızda gereken takviyeyi devlet olarak yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakan Avcı, hafta sonu olmasına rağmen öğretmenlerin öğrencilerine ders anlattığını anımsatarak, “Bu para için yapılacak bir şey değil, tamamen öğrencilerine destek olmak için yaptıkları bir fedakarlık. Biz bunun maddi karşılığını çok fazla veremesek de siz öğretmenlerinizin sizler için yaptığı bu fedakarlığı bilin” dedi.

Avcı, konuşmaların ardından öğrencilere not defteri ve kalem hediye etti.