Sinovial Kist Nedir?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Sinovyal kistler, alt omurga üzerinde şekillenme eğiliminde olan küçük, sıvı dolu topaklardır. Bu kistler kanserli değildir ve sıklıkla herhangi bir belirtiye neden olmamaktadır. Ancak, bazen siyatik gibi sorunlara yol açabilmektedir. Sinovyal kistler için tedavi seçenekleri arasında ağrı kesici ilaç ve fizik tedavi yer almaktadır. Kişi de kist ciddi ağrıya veya diğer zayıflatıcı semptomlara neden oluyorsa, doktor ameliyatı önerebilmektedir. Sinovyal kistlerin ganglion kistleri ile aynı olmadığını not etmek gerekir. Ganglion kistleri çoğunlukla omurga üzerinde değil vücudun diğer bölgelerinde eklem ve tendonların yakınında gelişmektedirler. Bu makale de sinovyal kistlerin ne olduğu, semptomları, nedenleri, ne zaman doktora gidileceği, tanı ve tedavi görüleceği hakkında bilgiler bulunmaktadır.

Sinovyal Kist Nedir?

Sinovyal kistler, omurganın alt kısmında ağrıya neden olmaktadır ve en sık alt omurgada gelişen sıvı dolgulu kesedir. Bu kistler iyi huyludur, yani kanserli değillerdir. Sinovyal kistler herhangi bir belirtiye neden olmadan gelişebilmektedirler. Sinovyum, eklemlerin iç yüzeylerini kaplayan ince bir zardır. Bu membran, eklemleri aşınma, yıpranmaya karşı yağlamaya ve korumaya yardımcı olan sinovyal sıvı üretir. Bu sıvı bazen bir sinovyal kist oluşturmak için zarın içinde birikebilir. Sinovyal kistler vücuttaki herhangi bir eklem çevresinde gelişebilmektedir. Bununla birlikte, sinovyal kistlerin yüzde 90’ından fazlası lomber omurganın faset eklemlerini etkilemektedir. Bel omurgası, sırtın alt kısmıdır ve omurganın içe doğru kıvrılması. Ganglion kistleri, vücudun herhangi bir bölgesinde, özellikle el ve el bileğinde, eklemlerin ve tendonların etrafında gelişebilecek sıvı dolu topaklardır. Her ne kadar ganglion kistleri sinovyal kistlere çok benzese de, aralarında önemli bir farklılık vardır. Bu fark, ganglion kistlerinin bir sinovyum hücresi astarı içermemesidir.

Belirtileri

Belirtiler kistin boyutuna ve konumuna bağlıdır. Sinovyal kistleri olan birçok kişi herhangi bir belirti veya rahatsızlık hissetmemektedir. Bununla birlikte, omurgadaki sinovyal kist bazı semptomlar geliştirmektedir. Bu semptomlar aşağıdaki gibidir:
• Bel kısmında ağrı veya rahatsızlık
• Yürüme ya da ayakta durma zorluğu
• Ağrı, uyuşukluk veya siyatik gibi bacaklarda karıncalanma

Nedenleri

Doktorlar, sinovyal kistlerin neden geliştiğini tam olarak anlamamaktadırlar. Faset eklemleri, omurganın her omurgasının arasına oturur, bükülmesine ve bükülmesine izin verir. Faset eklemleri dejenere olduğunda ve fazla sinovyal sıvı ürettiğinde omurga üzerinde sinovyal kistler geliştirir. Sinovyal kistler daha yaygın yaşlı erişkinlerde ve artrit gibi eklem hastalıkları bulunan kişilerde oluşmaktadır. Bu kişilerde faset eklemleri daha hızlı oranda yozlaşarak sinovyal kistler üretmektedir.

Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?

Semptomlara neden olmayan sinovyal kistler genellikle tedavi gerektirmemektedir ve kişi bir tane olduğunu bile fark edemeyebilir. Ancak, tekrarlayan bel ağrısı ve siyatik gibi sinovyal kisti gösterebilecek semptomları olan kişiler doktora görünmelidir. Bu kist semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilecek tedaviler bulunmaktadır.

Teşhisi

Doktorlar, sinovyal kisti teşhis etmek için MRI taraması kullanırlar. Genellikle kişinin semptomlarını sormak ve tıbbi geçmişlerini gözden geçirmekle tedaviye başlarlar. Daha sonra sırt ve omurganın fiziksel muayenesini yaparlar. Doktor, kişinin omurgası boyunca bir yumru bulursa, sinovyal kist olup olmadığını belirlemek için ultrason isterler. Diğer görüntüleme testleri, doktorun teşhisi doğrulamak için tavsiye edebileceği MRI taraması, CT taraması veya bir X-ışını içermektedir. Ayrıca bu görüntüleme testleri diğer olası koşulları da ekarte etmektedir.