“Düşünceleri Dar İnsanların Saldırısı”

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass, “Dünkü saldırıda da gördüğümüz gibi şiddetin büyük alanı kapalı zihinlerin ürünüdür” dedi.

Fullbright Türkiye Komisyonu’nun 65. sene kutlamaları amacıyla büyükelçilik konutunda düzenlenen törende konuşan Bass, “Düşünce, diyalog ve ilim dünyasından insanları burada ağırlamaktan her vakit sevinç duyuyorum fakat lüzum bu toplumda ve lüzumse etraf komşu ülkelerde bu kadar üzüntü, acı ve şiddetin yaşandığı bir vakitte bunu yapabildiğimiz ve sizlerle bir araya gelebilme fırsatı bulabildiğimiz amacıyla bilhassa memnuniyet duyuyorum” diye konuştu.

SultanAhmet’te dün yaşanan saldırıya da değinen Bass, “Dünkü saldırıda da gördüğümüz gibi bahsettiğim bu şiddetin büyük alanı, kapalı zihinlerin ürünüdür. Diğer insanların amacıyladeki barışçıl duyguları, halklar arasındaki diyaloğu ve insanlığı göremeyen zihinlerin ürünüdür. Ülkelerimiz arasındaki diyaloğu sürdürerek ve eş güdümlü çalışarak oldukça fazla açık zihinli insanın yetişmesine katkı sunacağız ve şiddetin azalmasını sağlayacağız. Tam da bu yüzden bu uygulama ve Türk hükümetinin bu uygulamaa verilen katkılar fazla önemlidir” değerlendirmesinde bulundu.

Fullbright Türkiye Komisyonu Genel Sekreteri Prof. Dr. Ersel Aydınlı da uygulamanın 65 senelik geçmişinden ve yaptığı çalışmalardan misaller vererek, “Her sene uygulamaa Türkiye’den bin ile bin 500 şahıs başvuruyor. Son beş senede ABD’den Türkiye’ye getirdiğimiz bursiyer adedi 4 kat arttı. 81 ilin 66’sına bursiyer gönderdik” dedi.

Konuşmaların sonrasında Fullbright bursiyerlerinin hazırladığı kısa belgesel izlendi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin en prestijli burs uygulaması şeklinde tanınan Fulbright Programı, 1946’da İkinci Dünya Savaşı sonrası, Senatör J. William Fulbright’ın eğitim ve kültürel değişim yolu ile ülkeler arasında ortak bir anlayış ilerletmek hedefiyle Amerikan Kongresi’ne tanıttığı bir yasa teklifiyle başladı.