Şebekelerdeki Kayıplar Büyük Problem Yaratıyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Şu anda Türkiye’de su sorunu çeken ve enerjiyle su temin etmeye çalışılan birtakım şehirlerde su kayıplarının yüzde 40-50’ye vardığını görüyoruz. Biz bir yönetmelik hazırladık. Belediyeler belli bir nüfusa göre, belli bir düzeye indirmek mecburiyetinde. Yani ben diyorum ki belediye başkanlarına, ‘Festivali falan bırakın sizin en büyük işiniz vatandaşa sıhhatli su temin etmek, şebeke yenilemek, atık suları, çöpleri toplayarak bunları bertaraf etmektir.’ Kesinlikle belediyelere bu talimatı verdik” dedi.

Bakan Eroğlu, Avrupa Birliği IPA Programı kapsamında başlatılan, “Türkiye’deki İçme Suyu Kaynaklarının ve Arıtma Tesislerinin Değerlendirilmesi Projesi”nin bir otelde düzenlenen açılış toplantısında yaptığı konuşmada, projenin başarı ile sonuçlanacağına inandığını dile getirdi. Eroğlu, “AB’in Türkiye’ye lüzumsinimi var. Türkiye’nin de AB’ye lüzumsinimi var. Türkiye’siz Avrupa Birliği olmayacağını görüyoruz” ifadesini kullandı.

Susuz yaşam olmayacağını ve her şeyin esasında suyun bulunduğunu altını çizen Eroğlu, 2 buçuk milyon insanın yeterli derecede sıhhatli suya erişemediğini bildirdi. Eroğlu, bunun vebalinin özellikle varlıklı ülkeler üstünde olduğunu belirtti.

Eroğlu, şu şekilde devam etti:

“Türkiye şeklinde onlara el uzatmaya karar verdik. Şu anda en fazla gayrisafi milli hasıla başına en fazla yardım yapan ülke durumundayız. Bu da ülkemiz amacıyla gurur verici bir husustur. Şu anda Devlet Su İşleri (DSİ), Afrika’da 1 milyon 600 bin şahsa su götürüyor. Ben buradan davette bulunmak istiyorum; her insanın suya erişmesi lazım. Hiç kimsenin aç ve açıkta kalmaması lazım. Sadece varlıklı ülkeler israf etmeyip de tasarruf ettikleri birtakım nimetleri o bölgeye yönlendirseler, dünyada kimse susuz ve aç açıkta kalmaz, diye düşünüyorum. Nitekim biz Afrika’daki susuz insanlara su götürmeye devam edeceğiz.”

Ülkelere su, küresel iklim farklılığı ve çölleşme fonu oluşturulması ve yoksul ülkelere destek verilmesi önerilerinde bulunduklarını, fakat yeterli derecede öneri gelmediğini izah eden Eroğlu, “Biz ‘Ankara girişimi’ adıyla bir fon tesis ettik. Bu hususta da bir girişim başlattığımızı haber vermek istiyorum” dedi.

– “Şehirlerin en büyük sorunu şebekelerdeki kayıplardır”

Eroğlu, şehirlerin en büyük sorununun şebekelerdeki kayıplar olduğuna işaret etti. Eroğlu, “Şu anda Türkiye’de su sorunu çeken ve enerjiyle su temin etmeye çalışılan birtakım şehirlerde su kayıplarının yüzde 40-50’ye vardığını görüyoruz. Biz bir yönetmelik hazırladık. Belediyeler belli bir nüfusa göre, belli bir düzeye indirmek mecburiyetinde. Yani ben diyorum ki belediye başkanlarına, ‘Festivali falan bırakın sizin en büyük işiniz vatandaşa sıhhatli su temin etmek, şebeke yenilemek, atık suları, çöpleri toplayarak bunları bertaraf etmektir.’ Kesinlikle belediyelere bu talimatı verdik. Esasen festivallere falan çağırdıkları vakit ben gitmiyorum” ifadesini kullandı.

İstanbul’da şebekeleri değiştirerek, toplam kayıpları yüzde 25’e indirdiklerini belirten Eroğlu, vatandaşa sıhhatli içilebilir su vermek amacıyla arıtma tesislerinin de mühim olduğunu dile getirdi.

Eroğlu, Türkiye’de ilk defa ön klorlama yerine ön ozonlama tesisi kurduklarına değinerek, ön ozonlama uygulamasının Japonya’da da kullanılmaya başladığına ilgi çekti.

Türkiye’nin su yönünden varlıklı bir ülke olmadığını altını çizen Eroğlu, Türkiye’de özellikle yağış olmayan yaz ayları amacıyla suların biriktirilmesi lüzumliliğini bildirdi. Eroğlu, “Bunun amacıyla biz baraj ve göletleri inşa ediyoruz. Şu ana kadar DSİ 3 bin 2 tesisi döneme soktu. 76 şehrin içme suyu sorununu kökünden çözecek bulunan su temini tesislerinin tamamı yapıldı” diye konuştu.

Projede, “Su niteliksine ideal şeklinde arıtma tesisi ideal mu? Orada bunu işletecek yeterli eleman var mı” sorularının yanıtlarının bulunmasının mühim olduğuna işaret eden Eroğlu, şunları kaydetti:

“Bütün belediyelerin lüzum içme suyu lüzum atık su tesislerinin işletme elemanlarının fazla güzel biçimde yetiştirmek lüzumiyor. Hatta bunları vakit vakit yeterli mi değil mi bunları kesinlikle denetim etmek lazım olur diye düşünüyorum. Uygun sistem, ideal biçimde işletme ve vatandaşa suyun ideal biçimde iletilmesi, şebekeden vatandaşın musluğuna kadar hijyenik gitmesi esastır.”

Projenin hayırlı olmasını dileyen Bakan Eroğlu, projenin dört dörtlük tamamlanması talimatında bulundu.

Toplantıda Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, DSİ Genel Müdürü Ali Rıza Diniz, Avrupa Birliği Elçi Müsteşarı Bela Szombati de projenin detayları ile ilgili bilgi verdi.

– Proje

Projeyle tüm içme suyu arıtma tesisleri tek tek incelenerek, Türkiye’nin içme suyu AB normlarına getirilecek, içme suyu arıtma tesisleri amacıyla tasarlanan standart ve normlar güncellenecek. Projede içme suyu kaynaklarının nitelik sınırlarının ve arıtma tesislerine düzeltme lüzumip, lüzummediğinin belirlenmesi yardımıyla kurumsal ve teknik anlamda büyük bir kapasite artışı sağlanacak. Kirlilik kaynağında minimize edilerek, arıtma tesislerinin yüzü azaltılacak, bu sayede halka oldukça itimat edilir ve oldukça sıhhatli içme suyu temin edilebilecek.