Şanlıurfalı çiftçiler çileğe yöneldi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türkiye’de tarım alanı büyüklüğü bakımında 3. sırada yer alan GAP başkenti konumundaki Şanlıurfa, mısır, buğday, mercimek ve arpa gibi tahıl ürünlerinin yanı sıra pamuk üretiminde önemli bir yere sahip.

Son yıllarda sulama imkanlarının artmasıyla bölgede ürün deseninde ciddi değişiklikler yaşanırken, bölge çiftçisi de hem ikinci ürün hem de kentin iklimine ve toprak yapısına uygun farklı lezzetler elde etmeye başladı.

Çilek eken çiftçiler, kentin iklimi ve verimli toprakları sayesinde hem aroması yüksek hem de kaliteli çilek üretmeyi başardı.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen yaptığı açıklamada, bölgede son yıllarda sulama ve teknolojik şartların değişmesiyle ürün çeşitliliğinde artış yaşandığını söyledi.

Uygun şartlarda her bitkinin her yerde yetişebileceğini belirten Öztürkmen, “Şanlıurfa’da muz da kivi de fındık da yetişir. Pamuk da Karadeniz’de yetişir, fakat ekonomik değerinin yüksek olması gerekir. Çilek için de Şanlıurfa’da Mersin’den gelen çiftçiler öncülük etti. Verimi çok güzel olunca Şanlıurfa’da büyük alanda çilek yetiştirmeye başlandı. Şu anda ürünler de ‘Şanlıurfa çileği’ olarak pazarlarda yerini aldı.” diye konuştu.

Öztürkmen bölgenin sıcak ve toprağının verimli olmasının, Şanlıurfa çileğinin kalite ve aromasını yükselttiğini vurguladı.

Dönümden 4 ton ürün alındı

Mersin’den gelerek Şanlıurfa’da çilek yetiştiriciliği yapan çiftçi Hasan Civcik, kendisine karasal iklime sahip Şanlıurfa’da çilek yetişmeyeceği söylenmesine rağmen kentte yüksek kalitede çilek yetiştirmeyi başardığını söyledi.

Çileğin birçok üründen daha karlı olduğunu anlatan Civcik, geçen yıl Sultantepe Mahallesinde deneme amaçlı 15 dönümlük bir alanda çilek ekimi yaptığını, verim ve kalitenin yüksek olmasıyla bu yıl ekim alanını 50 dönüme çıkardığını belirtti.

Civcik, “Burada ektiğimiz çilek daha kaliteli, rekoltesi ve verimi yüksek oldu. Dönümünde yaklaşık 4 ton ürün aldık. Geliri de yüksek oldu. Şanlıurfa’nın iklimi çilek için çok uygun. Gelecek yıl ekim alanını iki veya üç katına çıkarmayı planlıyoruz. Bunun yanında yaklaşık 100 kadına iş imkanı sağladık. Yetkililer bizim gibi çiftçilere destek sunarsa daha çok güzel ürünler yetiştireceğiz ve daha fazla insanı istihdam edeceğiz inşallah” ifadelerini kullandı. AA