Reflü günlük hayatı tehdit ediyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Genel Cerrahi Eksperi Op. Dr. Yücel Polat, reflü ve laparoskopik reflü ameliyatıyla veriler verdi. Ülkede reflü tanı ve tedavisinde vakit vakit yanlışlar yapıldığını kaydeden Op. Dr. Polat, “Önce detaylı bilgi kaynaklarından bilgi ediniyoruz. Bilgiye ulaşanlar kendi kendilerine ya da etraflarındakilere anında tanı koyuyorlar. Sonraki aşamada kuruyemişçiden leblebi çekirdek ister gibi tanıdık eczaneye gidip mide ilacı isteniyor. Tedavi olamayınca tekrar de bir hekime soralım adımı geliyor. Sonra birkaç hekim denemesi çok yapılıyor. Sonunda gelinen noktada ameliyatsız geçmeyecek bir sebep bulunduğu meydana çıktığında yemek borusu, midede hasarlar yerleşmiş oluyor” dedi.

Her reflünün ilaçla tedavi edilmediğini ifade eden Genel Cerrahi Eksperi Op. Dr. Yücel Polat, tedavinin gecikmesinin zararı arttırarak, yaşamdan alınan keyfi azalttığına ilgi çekti.

Hastaların çoğunun laparoskopik reflü ameliyatları ile şikayetlerinden kurtulabileceğini dile getiren Op. Dr. Yücel, “İlaç tedavisini uygulamayanlar, ilacın yan etkilerine maruz kalanlar, tedaviye karşın şikayetleri tekrarleyen bilhassa genç hastalar, hastanın kendi tedavisel

seçimi, yemek borusu dışında vücudun etkilendiği astım, öksürük, larenjit, farenjit, ses teli yarası, yemek borusunda kanser dönüşümü yapabilecek değişimlerin belirleme edilmesi, PH Metre ile reflü ve şikayetlerin tekrarının belirleme edilmesi, yemek borusu alt uç gevşekliği, yemek borusu ve mide fıtıkları, kanamaya sebep bulunan reflü gibi Anatomik farklılıklar olması halinde, ameliyatla tedavi yapılmak mecburiyetinde kalınabilir. Laparoskopik reflü ameliyatları ile hastaların büyük fazlalığı reflü şikayetlerinden kurtulabilir. Ameliyat ardından ilaç kullanan hasta adedi lüzumtiğince azdır. Yemek yeme alışkanlıklarının, beslenme ve gerilim kontrolünün sağlandığı hastalarda ilaca bile lüzum kalmayabilir. Bu ameliyat olarak amaç, varsa mide fıtığını onarım etmek ve asitin yukarıya kaçmasını engel bulunan sistemi düzeltip, sağlamlaştırmaktır. Bu amaçla en sık seçim ettiğimiz teknik laparoskopik nissen funduplikasyon teknikidir. Laparoskopik reflü ameliyatı ardından hastalar bir gün hastanede yatarlar ve ameliyat ardındanki gün besin alabilirler. Bu teknikte hasta çok az ağrı çeker. Hastanede kalış vakitı kısadır. Genel olarak ameliyat ardından 1 günlük hastane vakitı yeterli oluyor. Ameliyattan ileri 4.-5. gün şahıs normal hayatına devam edebiliyor. Özlediği lezzetlere ulaşmanın tanımı tabi ki inanılmaz. Hastalarımız tekrar doğmak gibi diyerek hissettiklerini bizimle paylaşıyorlar” ifadelerini kaydetti.