Nijerya’da Boko Haram ile mücadele

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Nijerya’nın kuzeydoğusundaki Taraba eyaletinde Boko Haram militanlarının yeniden örgütlendiği iddia edildi.

Senatör Emmanuel Bwacha, aralık ayından bu yana 2 bin kişinin öldürüldüğü Taraba eyaletinde Boko Haram’ın yeniden güç kazandığını ileri sürdü.

Bölgedeki istikrarsızlığa dikkati çeken Bwacha, “Masum halkın onları tanımasını güçleştirmek için çoban kılığına giren isyancılar taktik değişikliği yapıyor” dedi.

Fulani kabilesinden çobanlarmış gibi davranan militanların son 4 ay içinde 2 bin kişiyi öldürdüğünden endişe ettiklerini dile getiren Bwacha, askeriyeye, bölgede güç kazanan Boko Haram örgütünü durdurmak için yeni stratejiler geliştirme çağrısında bulundu.

Uzmanlar, militanların aynı zamanda çobanlardan çaldıkları büyükbaş hayvanları satarak örgüte para sağladığını belirtti.

Nijerya ordusu, Maiduguri’de çalınan hayvanların satışından elde edilen geliri Boko Haram militanlarına aktaran sığır pazarını kapatmıştı.

Nijerya’nın “Orta Kuşak” olarak da bilinen Benue, Plateau, Taraba ve Nasarawa eyaletlerinde ekilebilir alanlar ve hayvancılıkla ilgili çatışmalara sık rastlanıyor.
Adı yerel dilde “Batılı tarzda eğitim yasaktır” anlamına gelen Boko Haram, 160 milyon nüfusuyla Afrika’nın en büyük ülkesi Nijerya’da 2000’li yılların başından beri faaliyet gösteriyor.

Örgüt militanlarının ülkenin kuzeydoğusundaki Borno, Adamawa ve Yobe eyaletlerinde düzenlediği şiddet eylemlerinde son 6 yılda on binlerce kişi hayatını kaybetti.