‘Moskova ile Ukraynalı pilot ve milletvekili için değişime hazırız’

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Rusya tarafından hapiste tutulan Ukraynalı pilot ve milletvekili için cumhurbaşkanı olarak anayasal hakkını kullanarak Moskova yönetimi ile değişim yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Poroşenko, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile baş başa görüşmesi ve Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Oturumu ardından düzenlenen ortak basın toplantısında soruları yanıtladı.

Bir gazetecinin Rusya’da tutuklu bulunan ve mahkemenin tutumunu protesto etmek için açlık grevine başlayan Ukraynalı pilot ve milletvekili Nadejda Savçenko’nun durumuna ilişkin Rusya ile görüşmeler yürütülüp yürütülmediğinin sorulması üzerine Poroşenko, Savçenko’ya yapılanın gerçek bir mahkeme olmadığını söyledi.

Kendisinin talimatı üzerine Dışişleri Bakanı Pavel Klimkin’in, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile temaslarda bulunduğunu belirten Poroşenko, şöyle devam etti:

“Bu temaslar sonucunda bazı konularda kararlar alınmıştı ancak Rusya’nın tavırlarından dolayı bu olamadı. Savçenko, Ukrayna’nın pilotu ve bu üniformayı giyen her Ukrayna vatandaşının yapması gereken neyse onu yapıyordu ama maalesef Ukrayna’nın Dombass bölgesinden kaçırılarak hapse atıldı ve hiçbir ilgisi olmadığı bir suçtan dolayı mahkemeye verildi. Bugün ilk kez söylemek isterim ki cumhurbaşkanı olarak anayasal hakkımı kullanarak, Savçenko’nun vatanına dönmesi için değişim bile olsa yapmaya hazırım. Ama şunu da ifade etmek isterim, geçen 2 yıl boyunca değişimle ilgili hiçbir öneri gelmedi.”