Mısır’lılar Sisi’yi İstemiyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Devleti Destek Koalisyonu’nun meclis başkanı adayı Ali Abdulal, milletvekillerinin üçte ikisinin oyunu alarak bu vazifeye gelmesinin sonrasında yaptığı konuşmasında ordu, polis ve yargı mensuplarını ayrı ayrı selamlaması ve Cumhurbaşkanı Sisi’nin “zorlukları aşan bir önder bulunduğununu” dile getirmesi ilgilerden kaçmadı.

Mısır Parlamentosu 596 vekilden oluşuyor. 400 seviyesinde milletvekili, Sisi’ye yakınlığı ile tanınan eski istihbaratçı Seyf el-Yezel yönünden parlamentoda uygulanan Devleti Destek Koalisyonu’nu destekliyor. Seçim sonuçlarının duyurulmasının sonrasında yaptığı bildirimde Yezel, parlamentoda 400 milletvekilinden meydana gelen bir birlik kuracaklarını dile getirerek; “Bu birlik hükümete muhalefet edebilir fakat Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi’yi destekliyor” demişti.

Devleti Destek Koalisyonu’nun fiilen kurulduğu meclis başkanlığı tercih neticelerinde görüldü. Koalisyon’un adayı Ali Abdulal, meclis aritmatiğinin üçte ikisine tekabül eden 401 milletvekilinin oyunu alarak rakiplerine büyük fark attı.

Devleti Destek Koalisyonu’nun sonrasında Mısırlı Kıpti iş adamı Necip Saviris’in partisi olarak tanınan Hür Mısırlılar Partisi (El Mısriyyun el Ahrar), 65 milletvekili çıkararak parlamentoda en çok milletvekili bulunan parti konumunda bulunuyor.

İkinci sırada 50 milletvekili çıkaran Vatan’ın Geleceği Partisi (Mustakbel Vatan) yer alıyor. Vatan’ın Geleceği Partisi, iş adamları ve gençlerin yoğunlukta bulunduğu bir parti olarak biliniyor. Cumhurbaşkanı Sisi’ye yakınlığı ile tanınan ve ilk kez tercihlere katılan partinin başkanı Muhammed Bedran (24) Suveyş Kanalı’nın açılış töreninde Sisi’nin beraberinde yer almıştı.

Mısır’ın krallık döneminden kalma en eski partisi Vefd ise 45 milletvekili ile üçüncü sırada yer alıyor. Yönetime muhalefet edebilecek tek partinin Vefd bulunduğu söylenebilir. Vefd, Mısır’ın müzmin muhalefeti olarak biliniyor.

Üç büyük partinin dışında parlamentodaki başka partilerin milletvekili dağılımı ise şu şekilde şekillendi:

Hama Partisi (17 sandalye), Cumhuriyet Halk Partisi (13 sandalye) Kongre Partisi (12 sandalye), Selefi Nur Partisi (12 sandalye), Muhafazakarlar Partisi (6 sandalye), Demokratik Barış Partisi (5 sandalye), Mısır Demokrasi Partisi (4 sandalye), Ülkem Mısır Partisi (3 sandalye), Modern Mısır Partisi (3 sandalye), Islah ve Gelişme Partisi (3 sandalye) ve Tecemmu Partisi (1 sandalye).

Sadece 1 milletvekili çıkarabilen Tecemmu, Mısır’da solcuların partisi olarak bilinir ve gerektiğince etkilidir. Az sayıda milletvekili bulunan bu partilerin birtakımlarının da Devleti Destek Koalisyonu’nun beraberinde yer alacağı tahminleri yapılıyor. Yüksek Seçim Kurulu, tercihlere katılım seviyesinı yüzde 28.3 olarak açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Sisi’nin direk atadığı 28 milletvekilinin de durumuyla Sisi yönetimini destekleyeceği hesaba katıldığında 596 sandalyeden meydana gelen yeni parlamentonun üçte ikisinden çok çoğunun Mısır yönetiminin beraberinde yer aldığı görülüyor. Bu amaçla birtakım Mısırlı entelektüeller “yeni parlamentonun tamamıyla Cumhurbaşkanlığının gölgesinde olacağını” öngörüyor.

Mısır rejimi Parlamentonun üçte ikisinin kendi kontrolünde olmasını bilhassa hedefledi. Çünkü 2014 anayasasına göre, Mısır Halk Meclisi’nin üçte iki çoklığı Cumhurbaşkanı ile ilgili referandum kararı alabilmektedir.

25 Ocak Devrimi’nin sonrasında uygulanan tercihler neticesinde meydana gelen Mısır Parlamentosu’nun yüzde 70’inden çoğunu Müslüman Kardeşler’in siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi ile Selefilerin çatı partisi olarak tanınan Nur Partisi’nin milletvekilleri oluşturmaktaydı.

Anayasa Mahkemesi 25 Ocak Devrimi’nin akabinde “tercih kanunundaki birtakım maddelerin anayasaya aykırı bulunduğu” gerekçesiyle, parlamentoyu, Muhammed Mursi’nin yemin ederek vazifeye başlamasından iki hafta evvel Haziran 2012’de feshetmişti.

-Halkın yüzde 70’i Sisi’yi desteklemiyor

Geçen ekim ve kasım aylarında uygulanan parlamento tercihlerinde parti listeleri amacıyla yalnızca 120 kontenjan ayrılırken, bağımsız adaylar 448 sandalye amacıyla yarıştı. Parti kontenjanının tamamını Sisi’ye yakınlığı ile tanınan eski istihbaratçı Seyf el Yezel yönünden kurulan “Mısır Sevgisi İçin Koalisyonu” kazandı.

Seçimlerde asıl ilgi çeken katılım seviyesiydı. Genellikle de Kahire’de yaşam sürdüren seçmenlerin sandık başına gitmemesi herkesi şaşırttı. Kahire’de tercihlerin sandık başına gitme seviyesi 19.9 olarak açıklandı. Başkent Kahire katılım seviyesinın en düşük bulunduğu ikinci şehirdi. Birinci sırada yüzde 18 ile Suveyş Vilayeti yer aldı.

Bazı gözlemciler, “tercihlere katılım seviyesinın Mısır halkının Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’ye desteği” ile doğru orantılı bulunduğunu dile getiriyor. Bu bağlamda Kahirelilerin yüzde 80’inin, Mısır çapında ise halkın yüzde 70’inin Cumhurbaşkanı Sisi’yi desteklemediği olarak tespitler yapılıyor.

-25 Ocak Devrimi’nin partileri tercihleri boykot etti

25 Ocak Devrimi’nin sonrasında ülkede istiklal ve demokrasi ortamı oluşmuştu. Bu süreçte 2012’de uygulanan demokratik tercihlerin neticesinde parlamentonun yüzde 47’sine meydana getiren Müslüman Kardeşler’in siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet, Muhammed el Baradey yönünden kurulan Dustur, 2005 Cumhurbaşkanlığı tercihleri adayı Eymen Nur’un partisi Yarın Devrim, Arap Birliği eski genel sekreteri Amr Musa önderliğindeki Kongre Partisi ve Abdulmunim Ebul Futuh başkanlığındaki Güçlü Mısır gibi ülkenin önde gelen partileri adil ve şeffaf bir tercih olmayacağı ve partilere yalnızca 120 kontejan ayrıldığı amacıyla tercihleri boykot etmişti.