Mermer tozu ve külden suda batmayan ‘beton’ üretildi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Afyon Kocatepe Üniversitesinden (AKÜ) bilim insanları, mermer tozu ve kömür külünden, inşaat sektöründe blok beton olarak kullanılabilecek, ısıya ve suya dayanıklı malzeme üretti.

AKÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü Yapı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir başkanlığındaki 5 kişilik ekip, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) tarafından sağlanan destekle yürüttüğü projeyle ürettiği malzemenin patentini almak ve seri üretimine geçmek için çalışma başlattı.

Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 14 ay önce atık ürünlerin inşaat sektöründe kullanımı amacıyla çalışma başlattıklarını söyledi.

Donma, çatlama ve ıslanma problemi yok

Projeyle mermer tozu ve kül kullanarak çevreci bir ürün ortaya çıkarmayı amaçladıklarını söyleyen Demir, şöyle devam etti:

“Mermer tozu ve kül, çeşitli kimyasal maddelerle karıştırılırken içine organik esaslı köpük ajanı katılıyor. Köpük ajanı beton blokun içinde kapalı hava odacıkları oluşturuyor. Odacıkların kapalı olması su geçirgenliği sağlıyor. Suyun kütlesinden hafif olduğu için batmadan su üstünde kalabiliyor. Diğer betonlar gibi içine su almadığı için yağmurdan sonra ağırlığı artmıyor. Islanan betonun soğuk havada donması ve çatlaması gibi sorunlar bu malzemede yaşanmıyor.”

Ürettikleri ürünü inşaatlarda duvar bloku olarak kullanılmak üzere tasarladıklarına dikkati çeken Demir, suda batmaması ve dayanıklılığı sayesinde küçük deniz araçlarının yapımında da kullanılabileceğine işaret etti.

“Depreme dayanıklı binaların inşasını sağlayacak”

Demir, beton blokun yapımında atık malzemelerin kullanılmasının maliyeti düşürdüğünü, bu sayede piyasada aynı işlevi gören diğer ürünlere göre daha ekonomik olduğunu anlattı.

Ekonomik üretim maliyetiyle rekabet gücü yüksek bir ürün elde ettiklerini, patent alınması ve seri üretimi için çalışmaların devam ettiğini belirten Demir, şunları kaydetti:

“Ürettiğimiz ürünler 300 ile 600 kilogram/metreküp birim ağırlığa sahip. Ürünün mukavemeti TSE standartlarının üzerinde. Isı yalıtım değeri piyasadaki diğer ürünlerden daha performanslı. Bütün değerler laboratuvarlarımızda yaptığımız deneylerde ortaya konulmuş ve belgeleri alınmıştır. Daha hafif olduğu için binaya yüklenen ‘ölü yük’ dediğimiz ağırlık düşük olacak. Deprem sırasında binaların daha güçlü olmasını sağlayacak.”