MEB önceliği okul öncesi eğitime verecek

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “Zorunlu olmayan okul öncesi eğitimde daha çok şey yapmamız gerekiyor. Önümüzdeki yıllarda önceliğimiz okul öncesi eğitim olacak” dedi.

Bakan Avcı, kentte yıkılıp yeniden inşa edilen Hacı Süleyman Çakır Kız Anadolu Lisesi’nin açılışında yaptığı konuşmada, hayırsever Hacı Süleyman Çakır’a Allah’tan rahmet diledi.

Bu okulda daha önce görev yapmış tüm öğretmenleri ve eğitim hizmetlilerini saygıyla andığını anlatan Bakan Avcı, şunları söyledi:

“Burası merhum Hacı Süleyman Çakır tarafından belli bir maksada matuf olarak resmen değilse de manevi olarak vakfedilmiş bir kurum. Bizim vakıf geleneğimizde vakıf senetlerimizde de çok net ifadelerle vurgulanır. Herhangi bir maksatla vakfedilen eser o maksat dışında kullanılmaz. Pek çok vakıf senedinde bu tür sapmalara karşı da ciddi ikazlar vardır. Burası resmen bir vakıf adına kurulmamış ama Milli Eğitim Bakanlığı olarak hayırseverlerimiz tarafından yapılan bütün eserlere hangi maksatla yapıldığına bakarak o maksadın sürdürülmesi için tedbir alıyoruz. Hayırsever hangi türde bir okul yapılmasını istemişse biz de devamını sağlamaya çalışıyoruz. Bunu da hayırseverlere karşı sadece bir vefa olarak değil bir sorumluluk olarak görüyoruz”

Bakan Avcı, okulla ilgili çalışmalar başladığında eski mezunlarla görüştüğünü belirterek, “Bana Hacı Süleyman Çakır ile dönemin Milli Eğitim Müdürü arasındaki yazışmaları getirdiler. O yazışmalarda burasının hangi maksatla nasıl yapılacağı açıkça ortaya konmuş. Bu vesileyle milli eğitimimize katkıda bulunan bütün hayırseverlerimize çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Eskişehir’de son 3 yılda eğitim alanında yapılan yatırımlara değinen Avcı, “Sadece son 3 yılda 48 okul binası, 796 derslik, 9 pansiyon, 16 spor salonu, 9 atölye yaptık. Ayrıca 252 okulumuzu da onardık. Bütün bu yaptıklarımızın toplam maliyeti 219 milyon 918 bin 873 Türk lirasıdır. Ben göreve başladığım zaman Eskişehir’de 7 bin 782 öğretmen görev yapıyordu. Bugün 8 bin 825 öğretmen görev yapıyor. Eğitimde hem altyapıda hem beşeri kaynaklarda Eskişehir daha ileri noktalara gelecek. Eskişehir’de öğretmen açığımız yok” ifadelerini kullandı.

– “Önceliğimiz okul öncesi eğitim olacak”

Avcı, okulun 1 yılda tamamlandığını anımsatarak, emeği geçenlere teşekkür etti.

Okul öncesi eğitimin önemini vurgulayan Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Zorunlu olmayan okul öncesi eğitimde daha çok şey yapmamız gerekiyor. Önümüzdeki yıllarda önceliğimiz okul öncesi eğitim olacak. ‘Okul öncesi eğitimi Türkiye genelinde niye zorunlu yapmıyoruz?’ Bununla ilgili söylemler var. Zorunlu yaptığımız zaman Türkiye’nin neresinde olursa olsun her çocuğumuza okul sağlamak zorundayız. Bu daha önce 8 yıllık kesintisiz eğitim zorunlu hale gelince taşımalı eğitim bu yüzden zorunlu oldu. Çünkü köylerde okullar boşaldı. Taşımalı eğitimle çocuklar merkezlerde toplanmaya başlandı. Şimdi okul öncesi eğitimi zorunlu yaparsak taşımalı eğitim yapmak zorundayız. O yaş grubu taşıma için müsait değil. Veliler o yaş grubundaki çocuklarını haklı olarak taşımaya vermiyorlar, vermemeleri de gerekir. Çünkü o yaş grubu çok özel bakımla eğitime alınabilirler. Onun için biz önümüzdeki yıllarda şu anda yüzde 50’yi bulmuş olan okul öncesi eğitimi zorunlu olmadan da daha yukarı seviyelere taşıyacağız, bunun planlamalarını yaptık.”

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna da Hacı Süleyman Çakır Kız Anadolu Lisesi’nin yapımında emeği geçenlere şükranlarını sundu.

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek okulun açılışı gerçekleştirildi. Bakan Avcı, Hacı Süleyman Çakır’ın torunu Meral Demirkazıksoy’a günün anısına çiçek takdim etti.

Açılışa, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Garnizon Komutanı Hava Korgeneral Mehmet Şanver, AK Parti Eskişehir milletvekilleri Harun Karacan, Emine Nur Günay, CHP Eskişehir milletvekilleri Gaye Usluer ve Utku Çakırözer ile davetliler katıldı.