Masabaşı çalışanları bekleyen büyük tehlike

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Günümüzde iş hayatında bilgisayar tüketiminin yükselmesi ile kötü büro ergonomisine bağlı şeklinde masabaşı çalışanlar sıhhat problemleriyle karşı karşıya kalabiliyor. Genellikle saatler vakitsince masabaşında çalışanlarda hareketsizliğe bağlı boyun, sırt ve bel ağrıları meydana çıktığını bildiren maniplasyon uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, zaman içerisinde meydana gelen bu ağrıların gittikçe müzminleşip bireyin tahammül edemeyeceği boyutlara varabildiğini kaydetti. Sabit bir biçimde bilgisayar karşısında oturup çalışanlarda bel ve boyun kaslarının zaman içerisinde tembelleştiğini altını çizen Şahabettinoğlu,

“Bu da fıtığa sebebiyet veriyor. Bu durumun uzun vakit devam etmesi omurgada ciddi rahatsızlara yol açabiliyor. Masabaşı işi bulunanların gün boyu sabit bir biçimde oturmamaları, her yarım saatte bir ayağa kalkarak büroda gezmeleri gerekiyor” dedi.

Sürekli aynı pozisyonda bilgisayara bakarak çalışanların boyun egzersizleri yaparak meydana gelebilecek rahatsızlıklardan kendilerini koruyabileceğini kaydeden Şahabettinoğlu, şu şekilde devam etti:
“Bu devamlı oturmalar, hareket etmemezlik neticesinde omurga etrafı kaslarda zayıf düşmeye ve neticede boyunda düzleşme, boyun ve bel fıtıklarına zemin hazırlıyor. Gün içerisinde hareket etmemezlikten ve devamlı aynı pozisyonda oturmaktan kaynaklanan ağrılarınız belden bacağa yayılıyorsa bel fıtığı, boyundan kola ve ele sunulan ağrınız mevcutsa boyun fıtığı olabileceğiniz olasılığını yanında getiriyor.”

Ali Şahabettinoğlu, bu tür rahatsızlıklarda anında bir fizik tedavi eksperine başvurulmasını önerdi. Bursa’daki merkezinde maniplasyon (elle tedavi) tekniği uygulayan Şahabettinoğlu, bu tekniğin fazla az sayıda hekim yönünden uygulandığına ilgi çekti. Maniplasyon tedavisinin hafif vakalarda 2-3, orta vakalarda 4-6 ve ileri vakalarda 7-9 oturum uygulandığını izah eden Şahabettinoğlu, “Bu tedavi hastalıklı bölgeye bazı bastırma, germe ve döndürme gibi manevralarla uygulanır. Bu tedavi tekniği masajla alakalı değildir. Ameliyatın yalnızca bel fıtığında ayaklarda gelişen kas kuvveti kayıbı, idrar-büyük Abdest kaçırma şikayeti bulunan ya da ameliyatsız tedaviyle yanıt veremeyen hastalarda, boyun fıtığında ise ellerde kollarda gelişen kas kuvveti kayıbı bulunanlarda uygulanır” dedi.

Şahabettinoğlu, maniplasyon tedavisinin bel ve boyun fıtıklarında hastaların yüzde 98’inde başarı seviyesine sahip olduğunu da sözlerine ekledi.