Kırgız yönetmen Tölömüş Okeyev anıldı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Kırgız yönetmen, senarist ve devlet adamı Tölömüş Okeyev, doğumunun 80. yılında gerçekleştirilen etkinlikte anıldı.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ), Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ve Kırgızistan İstanbul Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen anma toplantısı, MSGSÜ Prof. Sami Şekeroğlu Sinema-TV Merkezinde gerçekleştirildi.

Etkinlikte konuşan MSGSÜ Rektörü Prof. Dr. Yalçın Karayağız, Tölömüş Okeyev’in, 66 yıllık yaşamına bir çok başarılı iş sığdırdığını söyleyerek, “Mütevazı kişiliği, engin birikimi, entelektüel yaklaşımlarıyla, bulunduğu makama değer vermiş, Kırgız kültürünü Türkiye’ye tanıtmış, özgün ve özel bir kimliğe sahip olan büyük sanatçı ve devlet adamı. O, filmleriyle her zaman yaşayacak. Yapıtlarıyla, iki ülke arasındaki önemli bir köprüyü, ebediyete kadar yaşatacak ve ayakta tutacaktır” ifadelerini kullandı.

Kırgızistan İstanbul Başkonsolosu Renat Tuleberdiev, Kırgızistan sanatına çok büyük katkılarda bulunan Okeyev’in açtığı yoldan devam ettiklerini söyledi.

Tölömüş Okeyev’in Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ve “Kırgızistan Halk Sanatı Ödülü” sahibi olduğuna işaret eden Tuleberdiev, şu bilgileri verdi:

“Yaptığı filmlerle Kırgızistan’da çok sevilen (Okeyev), onlarca sinema, 20’den fazla belgesel film yapmıştır. Bugün biz onu, sadece Türk dünyası sanatçısı veya büyükelçi olarak değil, gururlu ve doğruya her zaman destek olan bir insan olarak anıyoruz. Kırgızistan’ın, Türkiye Cumhuriyeti’ndeki ilk elçisi olarak, iki ülke arasında her yönlü bağın kuruculuğunu yapmıştır. Büyükelçi olarak Türkiye’de yaptığı işler neticesinde bugün gördüğünüz gibi, iki ülke arasındaki ilişkiler dinamik bir şekilde gelişmektedir.”

– Purtaş: “Hala Türkiye ve Kırgızistan arasında kültürel ve gönül köprüleri oluşturabiliyor”

TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Fırat Purtaş da Okeyev’in vefatından sonra da insanları bir araya getirdiğine dikkati çekerek, “Okeyev hala Türkiye ve Kırgızistan arasında kültürel ve gönül köprüleri oluşturabiliyor” dedi.

Tölömüş Okeyev’in Türk dünyası için önemine değinen Purtaş, şunları söyledi:

“Gerçekten ne kadar büyük bir insan olduğunu, hem kendi kültürüne hem Türk dünyasına yaptığı hizmetleri, bu vesileyle bir kez daha öğrenmiş olduk. İnanıyorum ki bu etkinliğin ardından, Türk dünyası sinemasının daha da yakınlaşması ve birlikte üretimlerle, ortak yapımlarla, belki eğitim programlarıyla bu ortaklığı güçlendirme hususunda yeni yeni projelere adım atılacak. Bu işte de yine rahmetli Okeyev, bize önderlik ve rehberlik edecek.”

Kırgızistan Devlet Sinema Departmanı Müdürü Muktali Bektenaliyev ise Okeyev’in sadece Kırgızistan için değil Türk dünyası için büyük bir insan olduğuna vurgu yaparak, “Tölömüş Okeyev’in Kırgızistan filmlerine ve Türk dünyası film alanına yaptığı katkılar çok önemlidir. Sadece Kırgız sanatına değil, Kırgızistan Türkiye arasındaki ilişkilere de çok büyük katkılar sağlamıştır” diye konuştu.

Okeyev’in 80. doğum yılı sebebiyle birçok yerde anma programı yapıldığını dile getiren Bektenaliyev, bu kapsamda Kırgızistan’da doğduğu köyde de etkinlik düzenlendiğini söyledi.

Etkinliğin sonunda Okeyev’in, “Çocukluğumuzun Gökyüzü” filmi gösterildi. Kırgız şarkıcı Salamat Sadıkova da mini bir konser verdi.

Tölömüş Okeyev, 11 Eylül 1935’te Kırgızistan’da dünyaya geldi. Yönetmen ve senarist olarak birçok filme imza atan ve Kırgızistan’da milletvekilliği yapan Okeyev, Kırgızistan’ın Türkiye’deki ilk büyükelçiliği görevini üstlendi.

Uluslararası Moskova Film Festivali’nde jüri üyeliği de yapan Okeyev, 18 Aralık 2001’de Ankara’da hayatını kaybetti.