Kayk’a Destek Eylemi İsrail’den

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

İsrail polisinin, idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto hedefiyle açlık grevi yapan Filistinli gazeteci Muhammed el-Kayk’a destek hedefiyle düzenlenen eyleme araya girmek ettiği bildirildi.

Kayk’ın eşi Feyha Şelşel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail polisinin, eşinin kaldığı El-Afule Hastanesi’ni dayanışma hedefiyle ziyaret etmek isteyen yabancı uyruklu bir takım vatandaşı engellediğini söyledi.

Polisin dayanışma gösterisine araya girmek ettiğini bildiren Şelşel, İsrail güçlerinin, birtakım dayanışmacıları gözaltına aldığını ve serbest bırakılmadan evvel Kayk’ın kaldığı hastanenin önüne dönmeyecekleri tarafında yazılı taahhüt imzalattığını kaydetti. Şelşel, eşinin sıhhat durumunun da son derece kritik bulunduğunu bildirdi.

İsrail askerleri tarafından 21 Kasım’da Ramallah’taki evinde gözaltına alınan Kayk, İsrail’in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto etmek amacıyla 4 gün sonra açlık grevine başlamıştı. İsrail makamları, Aralık ayında Suudi Arabistan’ın El-Mecd televizyonunda vazife yapan Kayk’ın, “mesleği vasıtasıyla şiddete teşvik etmek” suçlamasıyla yargılanmadan 6 ay tutuklu kalmasına karar vermişti.

En son Filistin Esir İşleri Heyeti avukatı Hiba Musalaha, yaptığı yazılı açıklamada, “Kasım ayından bu yana açlık grevi yapan gazeteci Kayk’ın sıhhat durumunun kritik ve hayatının tehlike altında” bulunduğu ifadelerini kullanmıştı.

İsrail’in “idari tutukluluk” ismini verilen uygulamayla İsrail istihbaratının saklı emniyet verilerine dayanarak, Filistinliler 1 ila 6 ay alıkonulabiliyor. Tutuklunun “İsrail güvenliği amacıyla tehlike teşkil ettiğine” karar verilmesi durumunda ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk zamanını 5 yıla kadar uzatabiliyor.