Bal Fiyatları Düştü Kaliteli Üretici Eziliyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Ordu İl Besin Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Doğu Karadeniz Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) ve Ordu Arı Yetiştiricileri Birliğince bir otelde düzenlenen “Arıcılık” konulu panelde, Türkiye’nin arıcılıkta Çin’den sonra ikinci büyük ülke olduğunu söyledi.

Türkiye’nin bu noktaya gelmesine büyük katkı gerçekleştiren bakanlara teşekkür eden Yılmaz, Ordu’nun da ülkede sektörün lokomotifi halinde bulunduğunu dile getirdi.

Sektörde güç bir devresinin geride bırakıldığını altını çizen Yılmaz, “Gelecek 10 senenin projelerini hazırladık. Birçok hususta Besin Tarım ve Hayvancılık, Orman ve Su İşleri, Kalkınma ile Kültür ve Turizm bakanlıklarımızla çalışıyoruz. Bundan ardından amacıyla de sektörü oldukça ileriye nasıl taşıyabiliriz noktasında çalışmalarımızı eş güdümlü sürdürmek istiyoruz” diye konuştu.

Yılmaz, 80 ilde örgütlenen birliğin 58 bin delegesi bulunduğuna ilgi çekerek, “6,8 milyon arı kovanı ve 103 bin ton bal üretimiyle dünyada ikinci sıradayız. Türkiye’deki arıcılar olarak, ileride sektörde dünyanın bir numarası olmayı hedefliyoruz. Bunun amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Genellikle altyapımızı güçlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.

– “Kaliteli bal yapanler, emeğinin karşılığını alamıyor”

Vali İrfan Balkanlıoğlu ise bölgeye ideal verimi yüksek arı türlerini geliştirme, oldukça çok ürün elde edebilme gibi konulara dair çalışma yürütüldüğünü söyledi.

Kaliteli üretim ve bunun pazarlanmasıyla alakalı karşılaşılan çoğu problem bulunduğunu dile getiren Balkanlıoğlu, “Bir kere bunların sahtekarlarıyla uğraşmak halindesınız. Kaliteli bal yapan insanlar, emeğinin karşılığını alamıyor. Bu hususta da çalışma yapılması lazım” dedi.

DOKAP Başkanı Ekrem Yüce ise arıcılığın bölge yönünden önemine değinerek, “Bölgede tarıma elverişli topraklarının son derece sınırlı olduğunu göz önüne alırsak, varlıklı bitki örtüsü, değişik iklim ve coğrafi özellikleriyle arıcılığa son derece elverişli ortama sahip olduğunu görüyoruz. Bu amaçla bal üretiminin en güzel biçimde yapılacağını söylemek bir hayal olmaz” diye konuştu.

Yüce, DOKAP bölgesinin, arı varlığının yanı sıra kestane, ıhlamur, akAsya, orman gülü gibi bitki detaylılığı tespit edilen orman alanlarıyla sektörde avantajlı olduğunu kaydetti.