Japonya’dan Kuzey Kore’ye protesto

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Kyodo ajansında yer alan habere göre Japonya, Çin diplomatik kanalları aracılığıyla Kuzey Kore’nin Japon Denizi’ne düşen iki kısa menzilli balistik füzeyi fırlatmasını protesto etti.

Kuzey Kore’nin BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiğini vurgulayan Japon makamları, fırlatılan füzelerin Kore Yarımadası yakınlarındaki hava araçları ve gemilerinin güvenliğine de tehdit oluşturduğunu ifade etti.

Pyongyang’ın havada 500 kilometre ilerledikten sonra Japon Denizi’ne düşen füzeleri fırlatmasının ardından, Japonya Ulusal Güvenlik Konseyi de toplandı. Başbakan Şinzo Abe, Kuzey Kore’nin provokatif eylemlerine son vermesini istedi.

Abe, uluslararası toplum ile yakın işbirliği içinde Pyongyang’a kararlılıkla karşılık vereceklerini belirtti.

Savunma Bakanı Gen Nakatani de Japonya’nın bölgede gözlem faaliyetlerine devam edeceğini kaydetti. Nakatani, “Kuzey Kore’nin gelecekte de provokatif eylemlerde bulunabileceği yadsınamaz. ABD ve Güney Kore ile yakın işbirliği içinde istihbarat toplarken, ülkemizin güvenliğini ve bölgedeki barışın korunması için karşılık vereceğiz” ifadesini kullandı.

Kuzey Kore’nin 6 Ocak’ta yaptığını iddia ettiği füze ve hidrojen bombası denemesi üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bu ülkeye yönelik yaptırımları artırmayı oy birliğiyle kabul etmişti. Pyongyang, Konsey’in yeni yaptırım kararı almasının ardından altı kısa menzilli roket fırlatmıştı.

Güney Kore ve ABD, 7 Kasım’da Kuzey’den gelecek olası saldırıları etkisiz hale getirme stratejileri içeren bugüne kadarki en geniş katılımlı askeri tatbikatı başlatmıştı.

Japonya da şubat ayında Kuzey Kore’ye karşı yeni yaptırımlar uygulama kararı almıştı. Abe yönetimi, Kuzey’e yapılan havaleleri ve Pyongyang limanlarına uğrayan üçüncü ülkelere ait gemilerin Japonya’ya girmesini yasaklamıştı.

AA