İtalya’dan Bloke Açıklaması

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

İtalya Ekonomi Bakanı Pier Carlo Padoan, ülkesinin, Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki sığınmacılar amacıyla vermeyi planladığı 3 milyar avroluk kaynağa tam destek verdiğini, yalnızca bu meblağın hangi kaynaktan olacağına dair detayları açıklığa kavuşturma derdinde olduğunu söyledi.

AB ile Türkiye arasında geride bıraktığımız sene kasım ayının sonucunda Brüksel’de uygulanan zirveden çıkan Türkiye’de tespit edilen Suriyeli ve Iraklı sığınmacılara yönelik 3 milyar avroluk yardımın İtalya yönünden bloke edildiğine dair haberlere, İtalya Ekonomi Bakanı Padoan’dan cevap geldi.

Brüksel’de üye ülkelerin ekonomi bakanları toplantısı ardından İtalyan basınına açıklamalarda tespit edilen Pier Carlo Padoan, İtalya’nın, sığınmacı kriziyle mücadelede ülke kaynaklarını seferber eden Avrupa’daki ilk ülkelerden biri olduğuna ilgi çekerek, “Şunu yinelemek istiyorum ki, İtalya, sığınmacı akınına yönelik Türkiye’ye yapılacak yardım eylem planına tam destek vermekte. Anlamlı boyutta kaynakların bu hedefe ayrılmış olması önemli. İtalya, bir şeyi bloke etmiyor, yalnızca 3 milyarlık yardımın ülke bütçelerinden yapılacak katkı olmadan direk Avrupa bütçesinden karşılanmasına dair halen uygunluk var mı, onu değerlendiriyoruz” diye konuştu.

İtalya’nın yüksek tirajlı gazetelerinden Corriere della Sera’da bugün konuyla alakalı çıkan haberde de 3 milyar avroluk desteğe 300 milyon avro katkı yapması öngörülen İtalya’nın, bu paranın üye ülkelerin yerel bütçelerinden değil de AB ortak bütçesinden karşılanması çekincesini meydana koyduğu yazıldı.

Bu arada, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de bu sabah düzenlediği basın toplantısında söz hususu 3 milyar avroluk yardımın Türkiye’ye değil, Türkiye’deki sığınmacılar amacıyla olduğunun altını çizerek, İtalya’nın bu konuda meydana koyduğu “şaşırtıcı çekincelerini” anlamakta güçlük çektiğini söylemişti.