İspanya Meclis Başkanı Belli Oldu

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Bask Özerk Yönetimi’nin 2009-2012 seneları arasında başkanlığını yapan ve İspanya tarihinde Bask bölgesindeki ilk sosyalist başkan olma özelliğine sahip bulunan Pati Lopez, ikinci tur oylamada en çok oyu alarak Meclis Başkanı seçildi.

Oylamada Sosyalist İşçi Partisi’nin (PSOE) adayı Pati Lopez 130, Podemos’un adayı Carolina Bescansa 71 oy alırken, 149 milletvekili boş oy kullandı.

Genel kurul salonuna bebeğiyle gelen Bescansa, milletvekili koltuğunda vakit vakit bebeğini emzirmesiyle ilgi çekti.

Geçtiğimiz sene 20 Aralık seçimlerinden ikinci büyük siyasi parti şeklinde çıkan PSOE’nin milletvekili bulunan 55 yaşındaki Lopez, İspanya demokrasi tarihinde mecliste çoğunluğa sahip siyasi partiden olmamasına karşın Meclis Başkanı seçilen ilk şahıs oldu.

Pati Lopez’in Meclis Başkanı seçilmesi amacıyla PSOE ve Ciudadanos partileri anlaşırken, seçimlerden birinci siyasi parti çıkan Halk Partisi de (PP) meclis kürsüsünde oturacak başkan yardımcıları ve başka üyeler arasında en çok sayıda temsilciye sahip olma şartıyla boş oy kullanarak Lopez’e destek verdi.

– Yeni hükümetin nasıl kurulacağıyla alakalı belirsizlik devam ediyor

Bu arada İspanya tarihinde en çok sayıda siyasi partinin temsil edildiği yeni meclisten nasıl bir hükümet çıkacağı tartışmaları kulislerde devam etti.

Seçimleri kazanmasına karşın tek başına iktidara ileriki çoklığı elde edemeyen PP’nin lideri ve görevdeki Başbakan Mariano Rajoy, gazetecilere açıklamasında, “Yeni hükümet geçici değil, 4 sene sürecek, İspanya’ya istikrar, emniyet ve kararlılık veren bir hükümet olmalı” dedi.

Rajoy, Pati Lopez’in Meclis Başkanı seçilmesinde bulunduğu gibi hükümetin kurulmasında da PP-PSOE-Ciudadanos arasında büyük bir birlik kurulması temennisinde bulundu.

Bu vakte kadarki demeçlerinde PP ile bir birliğe girmeyeceğini ve seçenek aradığını ifade eden PSOE lideri Pedro Sanchez’e de yanıt veren Rajoy, “Alternatif bir hükümet kısa ömürlü, istikrarsızlık ve emniyetsizlik veren bir hükümet olur. İspanya’da 20 Aralık seçimlerinin neticeleri Almanya, Hollanda, Avusturya ya da Avrupa kurumlarında bulunduğu gibi geniş katılımlı büyük bir birliği mecburi kılmıştır” görüşünü savundu.

PSOE lideri Sanchez ise aradığı birliği kuramaması durumunda bunun sorumlusunun Podemos olacağını iddia etti.

İspanya’da ekonomik krizin etkisiyle meydana çıkan halk hareketinin siyasi uzantısı şeklinde kurulan ve 20 Aralık seçimlerinden üçüncü büyük siyasi parti şeklinde çıkan Podemos’un lideri Pablo Iglesias ise PP, PSOE ve Ciudadanos arasında bir hükümete doğru gidildiğini, bunun İspanya’nın problemlerine çözüm olmayacağını öne sürdü.

İspanya Kralı 6. Felipe’nin en çok oyu alan siyasi parti olması nedeniyle hükümeti kurma vazifesini ilk şeklinde PP lideri Mariano Rajoy’a vermesi beklenirken, iki ay içerisinde hükümet kurulamaması durumunda İspanya Kralı erken seçimlere gidilmesi kararı alacak. İspanya’da yeni hükümetin kurulması durumunda ise öncelikli gündem maddesi Katalonya’daki bağımsızlık yanlısı girişimler ve ülkedeki işsizlik bozukluğu olacak.

Seçimlerin ardından, 350 sandalyesi bulunan İspanyol Meclisi’nin dağılımı şu biçimde oluşmuştu: PP 123, PSOE 90, Podemos 69 (Podemos 42 – Katalonya’daki kolu En Comu 12 – Valencia’daki kolu Es el moment 9 – Galisya’daki kolu En Marea 6), Ciudadanos 40, Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC-Cat Si) 9, Demokrasi ve Özgürlük (DIL) 8, Bask Milliyetçi Partisi (PNV) 6, Birkelik Sol (IU) 2, Bask bölgesindeki EH Bildu birliği 2, Kanarya Adaları Koalisyonu (CC-PNC) 1.

Öte yandan Senato’da çoklığı elinde sahip bulunan PP’nin adayı Pio Garcia Escudero işlemiş yasama döneminde bulunduğu gibi bu dönemde de Senato Başkanı seçildi.