Basra’da 10 Amerikan Askeri Gözaltında

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

ABD Donanması’na ait iki botun İran yönünden Basra Körfezi’nde alıkonduğu bildirildi.

ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, 10 denizcinin varbulunduğu botlarla Kuveyt’ten Bahreyn’e seyir halindeyken ilişkisi kaybettiklerini belirtti.

Bir Pentagon yetkilisi, “Hemen ardından İran makamlarıyla etkileşim kurduk, personelimizin güvenliği ve güzel olduklarına dair tarafımıza bilgi verildi. Denizcilerimizin yollarına kısa sürede içerisinde devam etmelerine izin verileceğine dair teminat aldık” dedi.

Öte yandan Beyaz Saray Ulusal Emniyet Danışmanı Yardımcısı Ben Rhodes da gazetecilere yaptığı açıklamada, bozukluğun halledilmesi ve denizcilerin dönmeleri amacıyla çalıştıklarını kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile konuyla alakalı bir telefon görüşmesi gerçekleştirildiği açıklandı.

CNN televizyonu üst seviye bir Pentagon yetkilisine dayandırdığı haberinde, botların İran sularına girdiğini fakat bunu kasten yapıp yapmadığının araştırıldığı ifade edildi.

İran doğruladı

İran Devrim Muhafızları yönünden uygulanan açıklamada, dün saat 16.30 sıralarında Basra Körfezi’ndeki Farsi Adası’nın yakınlarında İran karasularına giren ABD donanmasına ait iki bottaki 10 askerin gözaltına alınarak Farsi Adası’na nakledildiği belirtildi.

Gözaltına alınan biri kadın 9 askerin durumlarının güzel bulunduğu ifade edildi.

Yarı resmi Tasnim Haber Ajansı’na konuşan Devrim Muhafızları Sözcüsü Tuğgeneral Ramazan Şerif ise “askerlerin kasten mi yoksa hata sonucu mı” İran karasularını ihlal ettiğinin incelendiğini belirterek,”Askerlerin acilen serbest bırakılacaklarına dair açıklamalar söylentiden ibaret. Ben bunları ne teyit ne de tekzip edebilirim” dedi.