İnsan beynini taklit eden hafıza testte!

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Bilgisayarların insan beynini taklit edebilmesi için yapılan çalışmalara bir yenisi daha eklendi. Southampton Üniversitesi araştırmacılarının çalışması alana yeni bir katkı sağlamış durumda.

İnsanlara küsen robot icat edildi Bilgisayarın insan beynini taklit etmesinde yeni bir adım

Engadget’ın haberine göre, araştırmacılar bir nöral ağa güç veren ve önceki direnci hatırlayabilen memristör ya da dirençleri tanıttılar. Araştırmacılarca oluşturulan metal oksit memristör dizilimleri, yapay sinir kavşakları olarak hizmet veriyorlar ve gürültülü girdileri bile hiçbir karmaşa olmadan tekrar ve tekrar öğrenebiliyorlar. Yani neredeyse insanlarda olduğu gibi.

Memristörler kapatılsalar dahi önceki durumları hatırlayabiliyorlar ve geleneksel devre sistemlerine göre çok daha az güç harcıyorlar. Bu da memristörleri Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazlar için ideal kılıyor. Özellikle de büyük bataryalar kullanılamayacak olan cihazlar için bu yetenek oldukça önemli.

ai01-1476034464.jpg

Kat edilmesi gereken çok yol var

Araştırmacılar, teknolojinin henüz ilk günlerinde olduğunun altını çiziyorlar ve beyni tamamen kusursuz şekilde taklit edebilecek bir yapay zeka için yüz milyarlarca sinir kavşağına ihtiyaç duyulduğunu ifade ediyorlar. Testi gerçekleştirilen oldukça basit memristör dizilimleri ise desenlemelere bakmakla sınırlandırılmış.

Öte yandan araştırmacılar, daha sınırlı amaçlar için bu kadar ileri gidilmesinin gerekmediği, insan yardımına ihtiyaç duymadan objeleri sınıflandırabilecek ve desenlemeleri tanımlayabilecek sensörlerin tehlikeli veya ulaşılması zorlu yerler için yardımcı olabileceğini söylüyorlar.

Görünen o ki Nesnelerin İnterneti odaklı cihazlar artık dış dünyayı hissedebilecekler de.