HÜ, elektrikli yerli binek otomobil için kolları sıvadı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Hacettepe Üniversitesi (HÜ), tamamen Türk mühendisler tarafından tasarlanan ve üretilen elektrikli spor otomobilin ardından, elektrikli yerli binek otomobilin ilk prototipini de 2 yıl içinde üretmeye hazırlanıyor.

HÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Engin Tanık, AA muhabirine yaptığı açıklama, üniversiteleri tarafından yaklaşık 3,5 yıllık çalışma sonunda üretilen turuncu renkli spor otomobilin (EVT S1) ardından, fiyatı açısından erişimi daha kolay olabilecek binek bir otomobil için çalışma başlattıklarını bildirdi.

“EVT S1 ile elde edilen birikimle halk otomobili üretmek istiyoruz” ifadesini kullanan Tanık, vatandaşların, kalite standardı yüksek ve elektrikle çalışan bir otomobile sahip olabilmeleri için daha büyük bir ekip oluşturduklarını belirtti. Tanık, şu bilgileri verdi:

“Fiyatı 50 bin lirayı geçmeyecek, ekonomik ve küçük bir elektrikli otomobilin ön çalışmasını yapmaya başladık. Günümüzün şartlarında diğer ülkeler ve markalarla içten yanmalı motora sahip otomobil üreterek rekabet edemeyiz. Ancak elektrikli otomobiller konusu çok yeni olduğu için dünya devi markalar bile şu anda bocalama içerisindeler.

Dolayısıyla Türkiye’de yerli marka otomobil üretilmek ve satılmak isteniyorsa bu elektrikli olmak zorundadır. EVT S1 spor otomobil, gerekli izinleri alındıktan ve bir üretim tesisi kurulduktan sonra seri üretim için hazır olacak. Bu çalışmada oldukça tecrübe kazanan ekibimiz pek çok insanın hayali olan yerli halk otomobilinin de ilk prototipini 2 yıl gibi kısa sürede üretecek durumda ve hevestedir.”