Yabancı Yatırımında Suriye Önde

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığından (AFAD) uygulanan yazılı bildirime göre, aşağı yukarı 5 senedir devam eden iç savaşı nedeniyle Türkiye’ye sığınan 2,4 milyondan çok Suriyeli, bir yandan savaşın izlerini geride bırakmaya çalışırken başka yandan gerçekleştirdikleri yatırımlarla Türkiye ekonomisinin mühim bir aktörü durumuna geldi.

Geçen senenin 11 ayında yabancı ortaklı şirketlerin kurulmasıyla Türkiye’ye toplam 918 milyon liralık yatırımın 205 milyon lirasını Suriyeliler getirdi. Türkiye’nin aldığı her dokuz liralık yabancı yatırımın iki lirası Suriyelilere ait oldu.

-En çok şirket kuranlar Suriyeliler

Suriyeliler, Türkiye’de en çok şirket kuran ve şirket sermayesi getiren yabancılar arasında ilk sırayı aldı.

Geçen senenin 11 ayında bin 429 şirket kuran Suriyelilerin yatırımlarına en çok yaklaşabilen Almanlar ise 310 şirketin sahibi oldu. Bu rakamlarla Suriyeli işadamları, Almanları beşe katladı.

-Barınma merkezinden ABD’ye ihracat

AFAD Barınma Merkezlerinde kalan Suriyeliler de tekstil ve halı piyasaında ekonomik değer yaratıyor.

Suruç Çadır Kenti’nde 60 Suriyeli ailenin gelir elde ettiği meslek kurslarında, günlük bin parçadan çok tekstil ürünü dikiliyor.

AFAD Adıyaman Barınma Merkezi’ndeki meslek kurslarında imal edilen halılar ABD’ye ihraç ediliyor. AFAD Malatya Barınma Merkezi’ndeki meslek edindirme kursunun atölyesi ise yüzlerce tekstil makinesi ile resmen bir fabrikayı andırıyor. Bugüne kadar AFAD Barınma Merkezleri’ndeki kurslarda 75 bin Suriyeliye terzilik, kuaförlük, tekstil gibi branşlarda meslek öğretildi.

Barınma merkezlerinde kalan Suriyelilerin kendi aralarında ekonomik canlılık oluşturabilmeleri amacıyla piyasa yerleri de kuruldu.

AFAD, istekliler arasından kura çekerek barınma merkezlerindeki Suriyelilere dükkan alanları tahsis etti. AFAD Kahramanmaraş Çadır Kenti’nde 600 şahıs arasında uygulanan kura çekimiyle 200 Suriyelinin dükkan açması sağlandı.