Havaların soğumasıyla kan bağışı da azaldı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Muhsin Yıldırım, soğuk havanın da etkisiyle kan bağışının azaldığını vurgulayarak, “Günde ortalama 350 kişiden kan bağışı toplarken, soğuk havanın etkisiyle bu oran 150 ila 200 arasına gerilemiştir” dedi.

Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanın kaynağının sadece insan olduğunu anımsattı.

Kan ve kan ürünlerinin birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığını belirten Muhsin Yıldırım, “Sağlık kuruluşlarında tedavi gören hastaların kan ve kan ürünü ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için düzenli ve gönüllü kan bağışçılarına ihtiyaç vardır. Ancak, son haftalarda hava sıcaklığının düşmesi ve kar yağışı kan bağışı kabul faaliyetlerini olumsuz etkilemiştir. Çalışmalarımızdaki kan bağışı kabul sayıları yüzde 50 azalmıştır. Günde ortalama 350 kişiden kan bağışı toplarken, soğuk havanın etkisiyle bu oran 150 ila 200 arasına gerilemiştir” diye konuştu.

Bölge Kan Merkezi’ndeki kan ve kan ürünleri stoğunun bölge ihtiyacına yetecek oranda olduğunu, ancak kan bağışı sayılarındaki düşüşün bu şekilde devam etmesinin ihtiyacın karşılanmasında gecikmelere yol açabileceğini ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:

“Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi, sorumluluk sahasındaki Amasya, Ordu, Samsun, Sinop ve Tokat illerinde kan bağışı kabul faaliyetleri yürütmekte, bölgedeki sağlık kuruluşlarında tedavi gören hastaların kan ve kan ürünü ihtiyaçlarını Türk Kızılayına ait araçlar ile uygun ısı koşullarında hastanelere ulaştırmaktadır. Sağlık kuruluşlarındaki kan ve kan ürünleri stoğunun idamesi ile hastanelerin kan ve kan ürünü talepleri merkezimizce karşılanmaktadır. Bölgemizdeki sağlık kuruluşlarında tedavi gören hastaların kan ve kan ürünü ihtiyaçlarını karşılayabilmemiz ancak bölge ihtiyacına yetecek sayıda düzenli, gönüllü kan bağışı kabul etmemizle mümkün olmaktadır.”

– “Kan acil değil, sürekli ihtiyaçtır”

Kimin, nerede, ne zaman ve kaç ünite kan ve kan ürününe ihtiyacı olacağının belli olmadığına işaret eden Muhsin Yıldırım, “Ama her zaman birilerinin kan ve kan ürününe ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Bu yüzden ‘Kan acil değil, sürekli ihtiyaçtır’ diyoruz” ifadelerini kullandı.

İhtiyaç duyulduğu esnada sağlık kuruluşlarındaki hastalara kan ve kan ürününü temin edebilmeleri için kan stoklarının sürekli olarak ihtiyaca yetecek seviyelerde tutulması gerektiğine işaret eden Yıldırım, bu durumun da ancak düzenli ve gönüllü kan bağışlarıyla mümkün olduğunu söyledi.

Merkezin yaşanabilecek sorunları en asgariye indirmek için çalıştığını ifade eden Muhsin Yıldırım, şunları kaydetti:

“Kamu kurumları, belediyeler, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve özel müteşebbislerden, iş birliği içerisinde etkili kan bağışı çalışmaları gerçekleştirmek üzere destek talep etmekteyiz. Bölgemizdeki sağlık kuruluşlarında tedavi gören insanlarımızın kan ve kan ürünü temininde sorun yaşanmaması için 18 ila 65 yaş arası tüm vatandaşlarımızı kan bağışı yapmak için merkezimize davet ediyoruz.”