“Hava 35” 3 bin 352 hayat kurtardı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Sağlık Bakanlığının 2009’da hizmete aldığı ambulans helikopterler, ülkenin dört bir yanında binlerce hastayı kısa süre içerisinde sağlık kuruluşlarına ulaştırarak yaşama bağladı. Başta Ege Bölgesi olmak üzere 20 ilde hizmet veren, İzmir’de konuşlu “Hava 35” adlı ambulans helikopter, 370’i geçen sene olmak üzere son 6 yılda 3 bin 352 hastaya şifa oldu.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Türkiye’deki 17 ambulans helikopterden biri olan Hava 35 ile gün doğumundan gün batımına kadar, 2 pilot, 1 doktor ve 1 acil tıp teknisyeni görev yapıyor.

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki helikopter alanında konuşlu bulunan Hava 35 sayesinde başta İzmir olmak üzere 200 kilometrelik hava sahası içerisindeki hastalara ulaşılabiliyor.

Kimi zaman otoyola, kimi zaman stadyuma, kimi zaman da dağlara indirilerek yaralılara ve hastalara müdahale edilen ambulans helikopterle zorlu arazilerde 1,5-2 saat olan hastaneye yetişme süresi 15-20 dakikaya düşüyor.

– Rodos’tan da hasta taşıdı

Hava 35’in kullanılarak 2015’te İzmir’in ilçelerinde 255, aralarında İstanbul, Antalya, Konya’nın da bulunduğu çeşitli illerde ise 115 olmak üzere toplam 370 hastaya müdahale edildi. 2009’dan bu yana ise 2 bin 433’ü İzmir, 917’si 20 ilden, 2’si ise Rodos Adası’ndan olmak üzere 3 bin 352 hastaya şifa olundu. Hava 35 kullanılarak müdahale edilen hastaların başında ise kalp rahatsızlığı olan hastalarla travma geçirenler geldi.

– “Avrupa’daki uygulamalara imrenerek bakıyorduk”

İzmir Sağlık Müdürü Ayhan İzzettinoğlu, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, eskiden Avrupa’daki ambulans helikopter ve uçaklara imrenerek bakıldığını, bu hayalin Türkiye’de 2009’da gerçekleştiğini belirtti.

Türkiye’deki 17 ambulans helikopterden birinin ve 3 ambulans uçaktan birinin İzmir’de olduğunu vurgulayan İzzettinoğlu, “Eskiden Bergama’nın çok ücra bir köyünde veya Karaburun’da bir vaka olduğunda çok sıkıntıya giriyorduk. Artık coğrafi zorlukları aşıyoruz. Belki 1,5-2 saat sürecek olan süre 15-20 dakikaya indirildi” dedi.

Vakaya ilk müdahale eden ekibin komuta merkeziyle iletişime geçerek ambulans helikopter talep etmesi halinde Hava 35’in havalandığını dile getiren İzzettinoğlu, “En çok kalp krizleri, travmalara müdahale ediliyor. Travma geçirmiş, ciddi kanaması olan bir kişinin hızlı bir şekilde yetiştirilmesi lazım. 3 bin 352 vaka taşımışız. Bu, çok ciddi bir rakam. Bugün her noktaya, her hasta için ambulans helikopter kaldırma imkanımız var” diye konuştu.

İzzettinoğlu, Hava 35’in Türkiye’de en fazla hastaya müdahale edilen ambulans helikopter olduğunu kaydetti.