Halkımız Suriyeli’lerle Aynı Haklara Sahip

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Çalışma ve Sosyal Emniyet Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye’de çalışan vatandaşlar hangi şartlar içerisinde çalışıyorsa, Suriyelilerin de aynı şartlar ortamında çalışacaklarını söyledi.

Soylu, Paris’te OECD yönünden düzenlenen “İşin Geleceği” forumuna katılmasının sonrasında Türkiye’nin OECD Daimi Temsilciliği’nde basın toplantısı düzenledi.

Suriyelilerin çalışma izinleriyle alakalı planlama hususu ile alakalıki soru üstüne Bakan Soylu, konunun bakanlar kurulunda ele alındığına işaret ederek, farklılığın bugünler ortamında tamamlanacağını söyledi.

Bu hususta çalışma hayatındaki iş-yaşam dengesinin ve Türkiye içerisindeki istihdamın da gözetildiğini ifade eden Soylu, “Temel kriterlerimizden bir tanesi, muhakkaktır ki Türkiye’de çalışan vatandaşlarımız hangi şartlar içerisinde çalışıyorlarsa, Suriyeli kardeşlerimiz de aynı şartlar ortamında çalışacaklardır. Yani bir ücret farklılaşması ya da bir ücret dengesizliği söz hususu değildir” diye konuştu.

“Çalışma Bakanlığı her bir kişi amacıyla bu izni verecek”

İş yerlerinin iş açıklığı varsa bu yüzde 10’luk kotanın Çalışma ve Sosyal Emniyet Bakanlığı yönünden tekrar gözden geçirilebileceğini bildiren Soylu, “Burada serbest bir çalışma izninden bahsediyor değiliz. Bu çalışma izni Çalışma Bakanlığı’nın meydana koyacağı izne tabidir. Çalışma Bakanlığı her bir kişi amacıyla bu izni verecektir” dedi.

Suriyelilerin, İçişleri Bakanlığı’nın ikamet verilen illerde ya da bundan sonra izin vereceği illerde bu çalışma izinlerini kullanabileceklerine ilgi çeken Soylu, mevsimlik tarım ve hayvancılıkla uğraşacaklar hususu ile alakalı ise kota gözetilmediğini ve inisiyatifin valiliklere bırakıldığını, fakat çalışma izninin tekrar Çalışma ve Sosyal Emniyet Bakanlığı’ndan verileceğini kaydetti.

Eğitimli Suriyeli nüfus ile alakalı şeklinde da, bilhassa öğretmen ve hekim olanlarla alakalı iznin kriterinin de Milli Eğitim Bakanlığı ve Sıhhat Bakanlığı’nın şartına bağlı olduğunu ifade eden Soylu, onların onaylayacağı şahıslara bu alanlarda izin verilebileceğini söyledi.