Gripten korunmanın yolları neler?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Kış aylarının en mühim hastalıklarından bulunan gripten korunmak amacıyla şahsi hijyen alışkanlıklarına ilgi edilmesi gerektiği bildirildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Halk Sihhati Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Topbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış aylarının gelmesi ile hava sıcaklığının iyice düştüğünü söyledi.

Buna bağlı şeklinde hava kirliliğinin de arttığını dile getiren Topbaş, “Havalar soğuyunca dış bölgedaki duman, koku, is gibi kirlilik ölçütleri de artmaya başladı. Bu amaçla de insanlar bundan sonra kapalı bölgelarda oldukça çok vakit geçirmeye yöneldi” ifadelerini kullandı.

Topbaş, havaların soğuması ile toplu hayat bölge tüketiminin da arttığını belirterek, “İnsanlar ev, okul, hastane, otobüs, metro gibi toplu hayat alan ve araçlarında oldukça çok bulunuyor. İnsanların birbirleriyle oldukça yakın olmak mecburiyetinde kaldıkları bu tür bölgelar solunum sistemiyle bulaşan hastalıkları tetikliyor” dedi.

Solunum sistemi ile bulaşan hastalıkların başında grip, soğuk algınlığı ve nezlenin yaklaştığını de altını çizen Topbaş, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Bu tür hastalıklar bedende kırgınlık, yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık ve baş ağrısı yapar. Hem de beden ısısının 38.5’in üstünde olması, kas ve mafsal ağrıları da bu tür hastalıkların ortak belirtisidir. İnsanlar bu hastalıkların biri ya da birkaçını yaşıyorsa kesinlikle doktora başvurmalıdır. Grip, kışın en mühim hastalıklarından birisidir ve saatinde araya girmek edilmezse ölümcül olabilir. O amaçla de muhakkak hafife alınmaması gerekir.”

– “Koruyucu hekimlik uygulamasını ehemmiyetsiyoruz”

Prof. Dr. Murat Topbaş, gribe yönelik önlemlerin kesinlikle alınması gerektiğine de ilgi çekerek, şunları kaydetti:

“Bir hastalık olmadan evvel onunla savaşmak hem vakit hem de parasal kayıbı engelleme noktasında mühimdir. O amaçla koruyucu hekimlik uygulamalarını ehemmiyetsiyoruz. Bu da kışın insanların çok çok bir arada bulunması, temizlik konusu ile ilgili oldukça titiz davranılması gerekliliğini meydana koyuyor. Gripten korunmanın da en mühim yolu şahsi hijyendir. Bu amaçla de ellerin, yüzün gün bölgeında sıkça yıkanması, diş hijyenikliğinin yapılması, aniden çok şahıs yönünden sarfedilen malzemelerin sık sık denetim edilerek hijyenik hale getirilmesi sıhhat yönünden ehemmiyet verilmesi gereken davranışlardır. Bu yalnızca grip değil, bütün hastalıklar amacıyla de çok mühimdir”

Gribin toplu hayat alanlarında solunum yolu ile bulaşan bir hastalık olduğunu da hatırlatan Topbaş, şu ifadeleri kullandı:

“Virüs öksürmeyle ya da öksürürken elimizi ağzımıza götürüp ardından birisi ile tokalaştığımızda da bulaşabilir. Yine yüzeylere dokunup diğer birileri bu alanlara dokunduğu vakit da virüs bulaşmakta. Bu amaçla iki şey çok mühim. Bunlardan birisi hasta bireylerin ya evlerinde olmaları ya da dışarı çıkarken maske takmaları ve yüzeylere dokunduktan sonra kesinlikle ellerini yıkamaları gerekli. Bu her iki teknik de korunma bakımından çok büyük ehemmiyet arz etmekte.”

Topbaş, her bireyin şahsi hijyenikliği ile yapabildiği ölçüde etraf hijyenikliğini gerçekleştirmesi halinde çoğu hastalığın önlenebileceğini de belirterek, bilhassa soğuk algınlığı, grip ve nezle bulunan bireylerin kalabalık bölgea girmemesinin hastalığın bulaşmasını önleyeceğini ifade etti.

Gripten korunmak amacıyla dengeli beslenmeye de ehemmiyet verilmesi gerekliliğini işaret eden Topbaş, bol sıvı alınması ve sigara alışkanlığı ile mücadele edilmesi gerekliliğini de sözlerine ekledi.