Mehmet Görmez Ünlü Camide Hutbe Verdi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, “Bugün İslam’ın cahil müntesiplerinin din-i mübin-i İslam’a verilen zarar, azılı düşmanların verilen zararları fersah fersah geçmiştir” dedi.

Görmez, SultanAhmet Meydanı’ndaki terör hücumunun sonrasında ilk cuma namazını SultanAhmet Camisi’nde kıldırdı.

Görmez, burada verilen hutbede, İslam’ın insan yaşamına verilen dikkate ilgi çekerek, “Çünkü bir canı korumak, bir insanın canını muhafaza etmek tüm ibadetlerden oldukça mukaddestir. Kardeşlerim bugün İslam coğrafyasında nice çocuklarımız ateşlere doğru yürüyor, yaşamın baharında nice gençler ateş dolu çukurların kenarında dolaşıyor. Aziz vatanımızın bir bölgesinde Mehmetçiğimiz şehit oluyor, emniyet görevlilerimiz saldırıya uğruyor. Bu toprağın kandırılmış çocukları kendi geleceklerini yok etmek amacıyla çukurlar kazıyor, evlerini, vatanlarını, yuvalarını harabeye çeviriyor, insanı insan kılan tüm değerleri bizzat elleriyle kazdıkları o çukurlara gömmeye kalkışıyorlar. Bu tabloya rağmen, huzur içerisinde namazlarımıza devam edebilecek miyiz? Tüm bu yaşananlara gözlerimizi kapatıp, çığlıklara kulaklarımızı tıkayıp kendi dünyamıza çekilmeye devam edebilecek miyiz?” olarak konuştu.

SultanAhmet Meydanı’ndaki terör hücumunu anımsatan Görmez, şunları kaydetti:

“Daha üç gün evvel kutsal SultanAhmet ve Ayasofya’nın duvarlarında hain bir bombanın sesi yankılandı. Bu alan tarihin haşmetini tefekkür alanıdır. Bu alan imanın hakikatini tedebbür mekanıdır. Bu mekan İslam uygarlığınin tüm şıkliklerini, eş güdümlü yaşama ahlakını, eş güdümlü yaşama hukukunu tüm cihana gösteren bir alandır. Bu mukaddes mekanı ziyarete gelip hidayet ve inayet uman insanları hangi ruh katletmeye kalkışabilir? Bu ruhun insanlara yaşam veren, yeryüzüne acıma getiren İslam’la bir teması olabilir mi? Tüm bunlarda bizim hiç kusurumuz yok mu? Kardeşlerim, küçük tamahlar uğruna parçalanmamızın, hırsa mağlup düşmemizin, küçük hesaplar peşinde koşmamızın tüm bu olup bitenlerde payı yok mudur? Kardeşlerim, bugün İslam’ın cahil müntesiplerinin din-i mübin-i İslam’a verilen zarar, azılı düşmanların verilen zararları fersah fersah geçmiştir. Buna hangi iman, hangi izan onay verebilir?”

Terörün din, iman tarif edmeyen yüzünün lanetle anılmayı bir kez oldukça hak ettiğini altını çizen Görmez, “Öfke ve adaletin, iftira ve adaletin önünde biz durmalıyız. Biz asırlarca dünyaya adalet, emniyet, sekinet yayan bir uygarlığın evlatlarıyız. Bu gidişata biz ‘dur’ diyeceğiz” ifadesini kullandı.

– “O’ndan geldik ve hepimiz O’na döneceğiz. Ayrışırsak yazık olur”

“Bu dünya, bu şık ülke, bu aziz İstanbul bize emanettir” diyen Görmez, nefret söylemlerinin yok edilmesi gerekliliğini söyledi.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, hutbesine şu şekilde devam etti:

“Bu ulus biziz. Bu vatan bizim. Bu ülke hepimizin. Doğusuyla batısıyla bu topraklarda doğduk. Aynı suyla, aynı ekmekle büyüdük. Aynı Rabbe kul olduk, aynı Muhammed Mustafa’ya ümmet olduk, aynı secdeye baş koyduk. Fatihalarda buluştuk, tek kıblede istikametimizi buluşturduk. Ebedi alemde kurtuluşa erme duasıyla aynı tarlaya tohumlar serptik.Biz kardeşiz, karındaşız. Birbirimizin varlığına neden kılınmışız. O’ndan geldik ve hepimiz O’na döneceğiz. Ayrışırsak yazık olur. Tüm insanlık kaybeder, tüm İslam ümmeti kaybeder. Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Alevi, Sünni demeden birbirimize vatan olmazsak halimiz nice olur? Gelin, Rabbimizin ‘Gevşemeyin’ diyen fermanını dinleyelim. Gelin Efendimizin ‘Birbirinize nefret ve düşmanlık beslemeyin’ diyen çağrısına kulak verelim. Gelin, kardeşlik misakımızı yenileyelim.”

Akılla, imanla, sabırla ve duayla sıkıntıların aşılacağına vurgu yapan Görmez, “Hep eş güdümlü, bu kutsal vakitte, bu mukaddes camide el açıp Rabbimize yalvaralım. Bu ülkede daima barışın, hakkın, adaletin beraberinde yer alalım. Aklını ve ahlakını kaybetmiş hiçbir insanın söyleyemeyeceği sözleri, aile yaşamımıza izzeti, iffeti, nezaheti, nezaketi getiren din-i mübin-i İslam’ı ve sahih İslam’ı ulusimize anlatmakla yükümlü Diyanet İşleri Başkanlığımıza isnat etmeye kalkışanlara itibar etmeyiniz. İslamofobik nefret sahibi olan gayri ahlaki, gayri insani, gayri vicdani haber mühendisliklerine, yalan, iftira ve bühtanlara katiyen tenezzül etmeyiniz” olarak konuştu.

Görmez, hutbesini şu şekilde tamamladı:

“Hep eş güdümlü bu kutsal vakitte Rabbimize yalvaralım ve şu şekilde dua edelim, Ya Rabbi, ulusimizin metanetini, birlik ve beraberliğini, ahenk ve kardeşliğini daim eyle. Bizleri her türlü tehlikeden, parasal ve manevi zarardan, dahili ve harici düşmanlardan muhafaza eyle. Ya Rabbi kötüye ve kötülere şans verme Allah’ım. Ya Rabbi, hayra anahtar, şerre kilit olmayı murat ediyoruz, nasip eyle. Ya Rab, sen bizlere gayret, kuvvet, feraset, basiret lütfeyle. Ya Rabbi, bize vahdet ver. Merhameti unutan, insan olmayı unutan, kendini unutan zavallıları sen ıslah eyle. İçimizdeki beyinsizler yüzünden bizleri helâk etme Allah’ım. İçimizdeki beyinsizler yüzünden bizleri helak etme Allah’ım. Sen acımalilerin en acımalisisin. Bize acı, bizi affet, bize yardım et. Amin!”