Girişimcilik Rüzgarı Karadeniz’de Esti

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ile Trabzon Ticaret Borsası ev sahipliğinde Ramada Plaza Trabzon’da gerçekleştirilen etkinliğe Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı, yemeksepeti.com CEO’su Nevzat Aydın, Generali Sigorta Genel Müdürü Mine Ayhan ve Düşyeri CEO’su Ayşe Şule Bilgiç’in de aralarında bulunduğu Türk iş dünyasından çok sayıda isim katılım gösterdi.

Karadenizli girişimciler salona sığmadı

400 katılımcının beklendiği G3 Forum Trabzon’a, 700’e yakın girişimci ve girişimci adayı katıldı. Rekor katılımla gerçekleştirilen etkinlikte yapılan ankette katılımcıların % 50’sinin 18-22 yaş arasında, % 69’unun ise üniversite öğrencisi olduğu belirlendi.

Yuvarlak masa toplantılarına büyük ilgi

G3 Forum kapsamında geleneksel olarak düzenlenen ve genç girişimcileri mentorlar ile buluşturan yuvarlak masa toplantıları da büyük ilgi gördü. 4 saat boyunca 34 masada yapılan çalışmaya İstanbul ve Karadeniz bölgesinden 68 mentor katıldı. Her masada biri bölgeden olmak üzere iki mentor, Karadenizli girişimci adaylarına tecrübelerini aktararak girişimcilik yol haritası çıkartmalarına yardımcı oldu. Yarım saatte bir değişen oturumlar sayesinde, her katılımcı 8 mentorle biraraya gelme ve farklı görüşler alma şansı yakaladı.

Genç girişimcilere tam destek

KOSGEB ve İşkur’un girişimci adayı gençleri bilgilendirmek amacıyla stantlar kurduğu etkinlikte, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Avrasya Üniversitesi’nin stantlarında da girişimci gençler icatlarını sergiledi. G3 Forum Trabzon, Türk iş dünyasının başarılı girişimcilerinin konuşmacı olarak katıldığı paneller ile devam etti.

girisimcilik-ruzgari-karadeniz-de-esti-8848106_x_4895_o.jpg

Hisarcıklıoğlu: “İki milyon yeni girişimciye ihtiyacımız var”

Zenginlik ve refaha giden tek yol olan girişimciliğin ülkelerarası rekabette ve işsizlik sorununu çözme konusunda ana etken olduğunu ifade eden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu: “Japonya’da her 100 kişiden 5’i girişimciyken, Türkiye’de bu oran yüzde iki. Ülkemizi Japonya seviyesine çıkartabilmek için 2 milyon yeni girişimciye ihtiyacımız var. Bu vizyonla, daha güçlü ve zengin bir Türkiye için girişimcilik konusunda önemli bir gündem oluşturduk. Girişimciliği ülke çapında yaymak için 2007 yılında TOBB Kadın Girişimci Kurulu’nu, 2009 yılında TOBB Genç Girişimci kurulunu kurduk. Dünyanın 63 ülkesinden 100 girişimci ve yatırımcıyı iş kurma aşamasındaki gençlerimizle buluşturduk. Çünkü girişimciliğin gelişmesi için gerekli altyapıyı ancak ülkemizin her noktasında bu alanda bilinç oluşturarak kurabiliriz. Türkiye’nin müthiş bir genç nüfus avantajı var. Girişimci sayımızı artırabilirsek sahip olduğumuz genç nüfus avantajını zenginleşmek için kullanabiliriz. Bu nedenle girişimcilik kültürünün Anadolu’da yayılmasına büyük önem veriyoruz” dedi.

“Türkiye’nin geleceğinden umutluyum”

ABD’de MIT (Massachusetts  Institute of Technology) mezunlarının şu ana kadar 32 bin şirket kurduğunu belirten Hisarcıklıoğlu: “Yılda 2 trilyon dolarlık bir gelir elde eden ve 3.5 milyon kişiye imkân sağlayan bu şirketler birleşerek bağımsız bir ekonomi oluştursalardı, dünyanın 11’inci büyük ekonomisi olacaktı. Çünkü sistemi girişimciliği aşılamak ve desteklemek üzerine kurarak, mezunlarını girişimci haline getirmişler. Bütün dünyada başarılı girişimcilerin 5 temel özelliği var. Öncelikle hayal kurmalı, bu hayalinizi mutlaka hedefe çevirmeli, sonra da bu hedef doğrultusunda çok ama çok çalışmalısınız. Sonrasında sırasıyla cesur, azimli ve yenilikçi olmanız gerekiyor. En sonda da gençlerimizin en çok takıldığı sermaye konusu var. Ancak sermaye de artık bizim gençliğimizdeki gibi sorun olmaktan çıktı. Yıllarca uğraştık ve birçok melek yatırımcıyı Türkiye’ye getirdik. Yani bu devirde elinizde iyi fikir varsa para verecek olan çok. Yeter ki icat çıkartın, ne yaparsanız yapın yenilikçi yapın. Türk insanının hamurunda cesaret, elinde cevher var; marifet bunu işlemekte. Gençlerimiz artık eğitimleri ve yabancı dilleri ile çok daha donanımlılar. Gençlerimiz sayesinde Türkiye’nin geleceğinden umutluyum” dedi.

Ali Sabancı: Girişimciliğin önündeki psikolojik bariyerleri kırmalıyız

G3 Forum Trabzon’da yuvarlak masa toplantılarında 5 seans yaptığını ve 60’a yakın gençle konuşma fırsatı yakaladığını anlatan TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı, “Gençler şunu söylüyor: “Üniversiteyi bitirdiğimizde fikrimiz var ama tecrübemiz yok, zaten iş de bulamayız. Bu nedenle KPSS’ye hazırlanacağız.” Ama biz de diyoruz ki KPSS hep bir alternatif ama bir şey denedikten sonra. Yani hepimizin gençleri denemeye teşvik etmesi lazım. Çünkü gençler de “Kaybedersem, hata yaparsam sadece para kaybetmek değil mesele annem babam ne der, herkes bir işe girsin” derdi var. Ama o zaman da tek tip insanlar yetiştirmiş oluyoruz. Bu nedenle gençlere daha çok hadi yapın, neden denemiyorsun dememiz lazım. Nasıl olsa olmaz, nasıl olsa annem babam izin vermez, eski köye yeni adet getirme gibi yönlendirmeleri bırakalım artık. İcat çıkarsınlar ki biz daha iyi olalım. Girişimcilik konusunda önümüzdeki bu

psikolojik bariyerleri kırmamız gerekiyor. İkinci konu herkes de bir fikir var görüyorum. Örneğin bir genç şöyle dedi “Biz her akşam arkadaşlarla iş fikirleri tartışırız ama ertesi güne getiremeyiz.” Bu bence olumlu çünkü en azından konuşuyorlar ve ertesi güne taşıyamadığı için bundan rahatsızlık duyuyorlar. Çünkü bir gün bu rahatsızlık tak edecek ve ertesi güne taşıyacak. Bu nedenle ben bu toplantıları çok faydalı buluyorum. Bugün bu gençlerin yüzde 1’ini düşündürtebildiysek yarın için umut var demektir”