Geçirdiği 9 kalp ameliyatıyla tıp literatürüne girdi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Küçük yaşta geçirdiği rahatsızlık neticesi kalp hastalığına yakalanan ve 27 senede geçirdiği 8 ameliyatın ardındannda 6 ay hayat biçilen Halim Yılmaz (59), 9’uncu ameliyat ardından hem hayata tutundu hem de tıp literatürüne girdi.

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hasadetsi’nde Yılmaz’ın 9’uncu kalp ameliyatını gerçekleştirerek tekrar sağlığına kavuşmasını gerçekleştiren ekibin diğernı Prof. Dr. Kerim Çağlı, operasyon ile alakalı AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Çağlı, hastanın 27 senedir diğer merkezlerde 8 kez kalp ameliyatı geçirdikten sonra kendilerine başvurduğunda, sık soluk darlığı, acele yorulma gibi şikayetlerinin bulunduğunu söyledi.

Hastanın uygulanan tetkiklerinde 8 kez aort kapağına “mekanik”, “biyoprotez” ve “homolog” denilen doku kapağı takıldığını izah eden Çağlı, “Bize geldiği zaman hastamızın mitral kapağında ve triküspit kapağında ileri derecede yetmezlik vardı. Bunlar kalbin iki mühim kapağıdır. Bunun dışında kalbi ileri derece büyümüştü. Kalbin sol kulakçığında ciddi bir büyüme vardı ve bu bütün kalbin boşluklarını sıkıştırıyordu. Organda iki adet de delik vardı” diye konuştu.

Kalbin 9’uncu kez açılmasının fazla riskli olduğunu altını çizen Çağlı, “2’nci ameliyatlarda risk iki üç kat iken, 9’uncu ameliyatta risk fazla yüksekti. Kalp göğüs duvarına yapışmıştı. Planları yaptık, riski aileyle paylaştık. Ameliyat 9 saat sürdü. Yapışıklıkları açmak, kalbi rahatlatmak güçdu” diye konuştu.

Ameliyatın kendileri yönünden da fazla riskli olduğunu dile getiren Çağlı, “Bu kadar başarılı geçip gitmesini biz de beklemiyorduk ama Allah’tan ömrü varmış. Verilerimizi gönderdik, uluslararası literatürde yayımlanacak” dedi.

-“İngiltere’de 2 kez kadavradan nakil oldum”

Geçirdiği 9’uncu operasyon ardından hayata tutunan Halim Yılmaz ise ameliyat masasından sağ uyanmanın sevincini yaşadığını ifade etti.

Ameliyatlar ardından ciddi enfeksiyon problemleri yaşadığını bildiren Yılmaz, “4 ameliyatımın neticesinda bana takılan biyoprotez kapağı ile 11 sene geçirdim. Av merakım vardı. Bir gün av esnasında dolaşırken düşbütün, kapak deforme olmuş. Orada baygın bir biçimde yatmışım. Arkadaşlarım akşama kadar dağlarda beni aramışlar. Kardiyoloji seksiyonuna gittik, ‘tekrar ameliyat olman gerekiyor, yenisi takılacak’ dediler” diye konuştu.

Tedavisine İngiltere’de devam ettiğini izah eden Yılmaz, “Oraya, kadavradan nakil olmak amacıyla gittim. Doktorumuz dedi ki ‘bu dayanıklı kapak, biz bunu temizleyip kalbine takacağız.’ Ameliyat olduktan 6 ay sonra tekrar enfeksiyon oldum. Tekrar İngiltere’ye gittim, bu sefer de trafik kazası geçirmiş bir bayanın kalp kapağını naklettiler. Ondan sonra hayatıma normal devam ettim bu senea kadar. Ameliyatlar ardındannda kalbimde kaçak oldu. Sızıntı başladı” ifadelerini kullandı.

-“Ayakta olduğuma inanamıyorum”

Yılmaz, geçirdiği ameliyatlar sebebiyle fazla güç günler yaşadığını vurgulayarak “3 sene koltukta oturdum. Uyurken de bu tür, yatarken de bu tür. Çok büyük acılar yaşadım. 46 senedir ben kalbimle uğraşıyorum. Hocama, ‘ben kalbimi bağışlayacağım’ dedim. O da, ‘senin kalbini kim alır ki hep demir teli duruyor’ dedi” olarak konuştu.

Doktorların, “Bir kalp ameliyatını oldukça bedeninin kaldıramayacağını” dile getirdiğini açıklayan Yılmaz, “6 ay hayat biçmişler bana. ‘Öyle de öleceğim, bu tür de’ dedim. Ameliyat olman gerekiyor ama işin fazla güç, yarı yarıya şansın yok. Gitmediğim hekim kalmadı. ‘Masadan kalkamayabilirsin’ dediler. Geldik buraya, ameliyat oldum. Şu an ayakta olduğuma inanamıyorum” dedi.

Ameliyat evvel 50 metre yürüdükten sonra soluk darlığı yaşadığını ve yakınlarının desteği ile ayakta durabildiğini bildiren Yılmaz, şimdi 300 metreyi rahatça yürüyebildiğini, spor yapabildiğini ifade etti.

– “Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye aday”

Yılmaz, son ameliyatını gerçekleştiren hekimi Prof. Dr. Çağlı’nın oldukça evvel de başarılı operasyonlara imza attığı bilgi kapasitesi aldığını anlattı.

Prof. Dr. Çağlı’nın dünyada bir hastaya 12 damara baypas ameliyatı yaparak Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye aday olduğunu bildiren Yılmaz, “Guinness Rekorlar Kitabı’na bu altın eller, hünerli eller girmeyi hak ediyor” değerlendirmesinde bulundu.