Gebelikte yanlış beslenme bebeğe zarar veriyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, “Gebelik kadın amacıyla natural fizyolojik bir olaydır. Gebelikte bayanın normal fizyolojisinin üstüne fetal (anne karnındaki bebek) büyümenin de eklendiği farklılıklari kapsar. Bu amaçla toplumumuzda iki canlıyı doyuracak kadar yemesi gerektiği fikri ağır basmaktadır. Fakat güncel bilgilerimiz hamile annenin çok beslenmesi kadar yetersiz beslenmesinin de anne ve bebek sağlığına zarar verdiğidir” dedi.

Demir eksikliğine dikkat!

Bitkisel gıdalarla ya da tek yönlü beslenen kadınlarda demir eksikliği anemisinin sık sık görülen bilgi bulunduğunu izah eden Selçuk, “Demir eksikliği bulunan annelerin düşük doğum çoğunluklu bebek, düşük bulunduğu ve doğan bebekte de anemi gördüğünüz bildirilmiştir. Demirden varlıklı gıdalar karaciğer, kırmızı et, tavuk eti, balık bilhassa sardalya, yumurta, kuru baklagillerdir. Gebelik döneminde çoğu

nedene bağlı şeklinde kalsiyum ve fosfor ihtiyacı artmaktadır. Kalsiyumun natural kaynaklardan sağlanması anne ve bebek amacıyla seçim edilmesi gereken bir seçenektir. Süt, yoğurt, peynir, çökelek, pekmez, fındık, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler kalsiyumun en güzel kaynaklarıdır” diye konuştu.

Çinko eksikliği bebeğin gelişimini yavaşlatıyor

Çinkonun büyüme-gelişme, protein yapısındaki enzimlerin üreme fonksiyonu amacıyla lüzumlu en mühim minerallerden biri bulunduğunu ifade eden Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, “Diyetteki çinko eksikliği ile anne karnında büyüme geriliği, ölü doğumlar, doğumsal anomaliler görülmektedir. Çinko; et, deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, yumurta, fındık, badem, ceviz gibi kuru yemişlerde bulunmaktadır. A vitamini eksikliğinde prematüre doğum, düşük doğum çoğunluklu bebekler, bebeğin başının gelişmemesi (mikrosefali), görme eksiklikleri oluşmaktadır. Havuç, balık, süt, karaciğer, yumurta sarısı, domates, kivi, yeşil yapraklı sebzelerde yoğun oranda bulunmaktadır. Gebelikte bu vitaminin demir, kalsiyum, folik asit, tiamin, riboflavin, pantotenik asit, A-E vitaminini bedende kullanılmasının etkin rolü bulunmaktadır. Kuşburnu, yeşil-kırmızı biber, turunçgiller, domates, patateste bol oranda bulunur. Vücutta depo edilmez, idrarla dışarı atılır” dedi.