Gazze’de Nüfus Artışta

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Filistin Çalışma ve İskan Bakan Yardımcısı Naci Serhan, mevzuya dair AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazze’de barınma bozukluğu ve yüzölçümüne karşın nüfusun artış gösterdiğini belirtti.

Bölgede büyük ölçüde konut eksikliği bulunduğuna ilgi çeken Serhan, “Abluka ve savaşlar sebebiyle bölümde aşağı yukarı 70 bin konut eksiği var. Abluka ve yoksulluk bölgenin geleceğini oldukça da komplike duruma getiriyor” dedi.

Gazze’deki Ezher Üniversitesi İktisadi Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muin Receb de bölge nüfusunda her geride bıraktığımız gün büyük artış yaşandığını dile getirdi.

Receb, “Gazze Şeridi birkaç sene sonra büyük bir krizin eşiğine ileriki. Bu yalnızca barınmayla ilgili değil. Asgari gereksinimlerinden yoksun bırakılan bölge su, ulaşım bozukluğu ve yükselen nüfusa oranla sınırlı alan bozukluğu yaşayacak” diye konuştu.

Bölgedeki nüfus artışını sıhhat yönünden değerlendiren Gazze’deki Sıhhat Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra ise şunları söyledi:

“Nüfusu aşağı yukarı 2 milyona ulaşan Gazze Şeridi’nde yalnızca 13 devlet hastanesi ve 54 sıhhat merkezi hizmet veriyor. Bu hastane ve merkezlerin çoğunda maalesef tıbbi araç-gereç eksiği yaşanıyor. Hem de bölümde ilaç bozukluğu da var. Abluka, hastane yapımı ve sıhhat projelerinin önünde bir engel şeklinde duruyor.”

Gazze’deki İçişleri Bakanlığına bağlı Sivil İşler Genel Müdürlüğünden Ocak ayı başında uygulanan açıklamada, 360 kilometrekarelik ufak bir yüzölçümüne sahip Gazze Şeridi’ndeki nüfusun 1 milyon 957 bine ulaştığı, nüfusun yüzde 50,66’sının erkek, yüzde 49,34’ünün de kadın bulunduğu belirtildi.

İstatistikler, dünyanın en çok nüfus yoğunluğuna sahip bölgelerinden biri bulunan Gazze Şeridi’nde 2015 senesinde 53 bin 729 bebek doğduğunu meydana koyarken, nüfus artış yoğunluğu göz önüne alındığında ileriki senenin ekim ayında bölümdeki nüfusun 2 milyona ulaşması bekleniyor. Filistin Merkezi İstatistik Kurumu raporuna göre de Gazze Şeridi’nde kilometrekareye 4 bin 661 şahıs düşüyor.

Dünya Bankası yönünden 22 Mayıs’ta yayımlanan raporda, Gazze’nin dünyada işsizlik oranının en yüksek yaşandığı yer bulunduğu, toplumunun yüzde 80’inin bir biçimde sosyal yardım aldığı, yüzde 40’ının ise yoksulluk sınırının atında yaşadığı belirtilmişti.

Hamas’ın 2006 senesinde tercihleri kazanıp iktidara gelmesinin sonrasında Gazze’yi “düşman toprakları” şeklinde ilan eden İsrail, Haziran 2007’de Gazze’nin “dünya ile bağlantısını kurduğu” 4 sınır kapısını kapatmıştı. 7 senedan bu yana devam eden ambargonun yanı sıra 3 Temmuz’daki askeri darbenin sonrasında Mısır yönetiminin de Refah Sınır Kapısı’nı kapatması ve tünelleri yıkması sebebiyle Gazze’deki Filistinliler, ekonomik sıkıntılarla boğuşuyor.

İsrail’in senelardır abluka altında tuttuğu Gazze’ye geride bıraktığımız sene 7 Temmuz’da başlattığı, 51 gün süren saldırılarda da 2 binden çok şahıs hayatını kaybetmiş, 11 binden çok şahıs yaralanmış, binlerce bina yıkılmış ya da hasar görmüştü.