Fındığa Alternatif Olarak Safran Ekti 42 Bin Lira Kazanacak

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Düzce’de, fındığa alternatif olarak safran yetiştiren Selami Gündoğdu, yüksek verim elde etmenin mutluluğunu yaşıyor. 2,5 dönümlük tarlaya 2 yıl önce safran eken çiftçi, yaklaşık 1 kilogram ürün aldı. Safranın kilogramı 40 bin liradan alıcı buluyor.

Kaynaşlı ilçesine bağlı Çakırsayvan köyünde çiftçilikle uğraşan 40 yaşındaki Selami Gündoğdu, neredeyse her ailenin fındıkla geçindiği bölgede boş kalan arazilerin gerektiği gibi kullanılmadığını düşünerek yeni arayışlara girdi. Köyde toprak analizi yaparak safranın yoğun olarak yetiştirildiği Karabük’ün Safranbolu ilçesine giden Gündoğdu, üreticilerle konuşarak bitkinin yetiştirilme sürecini gözlemledi.

Gündoğdu, daha sonra köyüne dönerek edindiği bilgilerle 1200 rakımlı köyündeki yamaç bir arazide boya, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok alanda kullanıldığı için “mucize bitki” olarak da adlandırılan safran yetiştirmeye karar verdi.Deneme amaçlı 2 yıl önce 2,5 dönümlük alana safran eken Gündoğdu, yaklaşık 1 kilogram verim elde etti.

Gündoğdu, 80 bin çiçekten sadece yarım kilogram üretilebilen ve kilogramı 30 ila 40 bin lira arasında alıcı bulan safranı yetiştirerek çiftçilere örnek oldu.

Fındığa alternatif olarak safran ekti: 2,5 dönüm araziden 40 bin lira kazanacak

“HASAT GÜNDEN GÜNE ÇOĞALACAK”

Selami Gündoğdu, bölgede yaygın olarak üretimi yapılan fındığa alternatif ürün yetiştirmek için harekete geçtiğini söyledi. Tıbbi aromatik bitki olan safranı ekmeye karar verdikten sonra kapsamlı araştırma yaptığını anlatan Gündoğdu, “Safranbolu’da ekim yerlerini inceledim. Bizim buradaki toprak olarak bir fark olmadığını gördüm. Oradan aklıma geldi. Geçen yıl da ilk ekimi gerçekleştirdim. Şu an hasadın ikinci yılı. Yağmurlu olduğu için soğuk nedeniyle biraz hasat düşük ama güneş açtıkça daha da devam edeceğiz. Hasat günden güne çoğalacak.” diye konuştu.

Gündoğdu, şöyle devam etti:

“Osmanlı’dan kalan bir mirasımızı tekrardan canlandırmak, Türkiye’ye yeni bir iş sektörü kazandırmak, fındığın yanında alternatif bir ürün olarak safran yetiştirmek istedim. Fındık ekersek bizi tüccar tanır ama safran ekersek veya tıbbi aromatik herhangi bir bitki ekersek dünya tanır. Şu an ailece yapıyorum. Annem, eşim, kardeşim destek oluyor. Bir an önce biz de bahçemizi büyütmeye çalışıyoruz. Bunun için de devletimizin desteğini bekliyoruz.”