Filipin ve Amerika’dan Devriye Operasyonu

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Filipinler’in, Güney Çin Denizi’nde ABD ile ortak devriye çalışmaları gerçekleştireceği bildirildi.

Savunma Bakanlığından uygulanan bildirime göre, Filipinler hükümeti, çevresel egemenlik anlaşmazlıklarına mevzu bulunan Güney Çin Denizi’nde ABD ile ortak devriye çalışmaları yapılacağını açıkladı.

Söz hususu açıklama, Filipinler Yüksek Mahkemesi yönünden Filipinler ve ABD arasında imzalanan ve on senelik geçerliliği bulunan Geliştirilmiş Savunma İşbirliği Anlaşması’nın (GSİA) kabul edilmesinden sonra yapıldı.

Anlaşma gereğince ABD, adalar ülkesi Filipinler topraklarında oldukça çok asker bulundurabilecek.

Savunma Bakanlığı sözcüsü Peter Gaul Galvez yaptığı açıklamada, Güney Çin Denizi’nde işbirliğinin oldukça da geliştirilmesi gerekiyor. ABD’nin ‘deniz seyri özgürlüğü’ konseptine ek şeklinde Filipinler ve ABD arasında ortak kıyı emniyet çalışmaları yapılmasını öneriyoruz” dedi.

Galvez açıklamasında, bu ortak çalışmanın Güney Çin Denizi’nin hangi bölgesinde gerçekleştirileceği hususu ile ilgili detaylı bilgi vermedi.

Filipinler ve ABD Dışişleri ve Savunma Bakanları iki ülke emniyet ilişkilerinin geliştirilmesi hedefiyle uygulanan toplantılar amacıyla Washington’da bir araya geldi. Filipinler hükümeti sözcüleri, toplantılar ardından gerçekleştirdikleri açıklamada, “Filipinlerin güvenliği noktasında ABD ile tekrar işbirliğini geliştirme” hususu ile ilgili görüş birliğine varıldığını açıkladı.

Aynı açıklamada, ABD’nin Çin’in Güney Çin Denizi’ni denetim altına alma çabasına izin vermeyeceğinin ve deniz ticaretinin serbest bir biçimde uygulanabilmesi amacıyla lüzumlu önlemleri almaktan çekinmeyeceğinin altı çizildi.

Çin’in son dönemde egemenlik hakkı iddialarını dile getirdiği Güney Çin Denizi Filipinler, Vietnam, Tayvan, Brunei ve Malezya yönünden da hak savına mevzu oluyor. ABD yönetimi, Çin’in bölgedeki uluslararası deniz ve hava trafiğini önleyecek girişimlerden kaçınması yolunda uyarılar yapmıştı. Bölgede en son ABD’ye bağlı B-52 bombardıman uçakları Çin’in inşa ettiği yapay adalar üstünde geride bıraktığımız ay uçuşlar gerçekleştirmişti.