“Fatih’in torunları”, “Fatih”i anlatacak

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Fatih Sultan Mehmet’in tahta çıkışından İstanbul’un fethine kadar olan 2 yıllık dönemi anlatan “Işıklar Altında Fetih” isimli tiyatro oyunu, gelecek ay sahne alacak.

Oyunun yazar ve yönetmeni Alpay Ekler, prova çalışmaları sırasında yaptığı açıklamada, eseri hem gelecek kuşaklara hem de toplum ve devlete bir ilham kaynağı olması için ele aldıklarını söyledi.

Tarihten yararlanarak hazırladıkları oyuna sadece tarihi bir olgu gibi bakılamayacağını vurgulayan Ekler, 5 yıllık bir serüveni olan oyunun, 2 aydır sahne provalarının devam ettiğini aktardı.

Gelecek ay sahnelenecek oyunun yurt genelindeki gösteriminin ardından yurt dışında da sahnelenmesini hedeflediklerini aktaran Ekler, “Oyunda Fatih Sultan Mehmet’in iktidara gelişini ve devleti tam anlamıyla imparatorluğa dönüştürmesini ele aldık. Osmanlı zaten bir imparatorluk çizgisinde ilerlemekteydi ancak Osmanlıyı imparatorluk yapan, Fatih’in siyasi vizyonu, karizması, zekası, bilgisi ve ilmidir” diye konuştu.

Sorumluluklarının farkında olduklarını ve sahnede onun heyecanını yaşadıklarını anlatan Karalar, “Fatih Sultan Mehmet, Osmanlı’nın yeganesidir. O, aynı zamanda dünya için de önemli bir şahsiyet, Peygamber Efendimiz’in hadisini hayata geçirmiş bir insandır” ifadesini kullandı.

“Oyunun hakkını vermeye çalışacağız”

Oyuncu Cemal Fatih Polat ise Zağanos Paşa karakterini canlandıracağını belirterek, “İnsanlara doğru tarihi aktarmak önemli. Bu, bizim ecdadımız. Biz de şimdi gerçekliğe çimento kumu atıyoruz. Oyunun hakkını vermeye çalışacağız” değerlendirmesinde bulundu.

Oyundaki Bizans sahnelerinde “Rum kızı Efsevia” ile Osmanlı sahnelerinde “Destenaz” isimli iki farklı karakteri canlandırdığını belirten Karayorgi, “Bir Rum olarak Bizans sahnelerini Fatih Sultan Mehmet’in tiyatrosunda oynamak, beni ayrıca mutlu ediyor. Bizans sahnelerinde daha çok heyecanlandım” şeklinde konuştu.

“Işıklar Altında Fetih” oyunu

Yapımcılığını Volkan Kara’nın, yazar ve yönetmenliğini Alpay Ekler’in yaptığı 2 perdelik oyunun dekorları Eşref Büyüksofuoğlu’na ait.

Hakan Çetiner ve Yağız Yıldırım’ın ışık ve seste görev aldığı oyunda, Hakan Öztaş, Alparslan Çağlar, Deniz Karalar, Cemal Fatih Polat, Nazlı Miraç Ümit, Anna Karayorgi, Adil Kıdıl, Müslüm Erkmen ve Mine Sinan rol alıyor.