Fast food, çocuklarda kronik hastalığa neden oluyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı öğretim delegesi Prof. Dr. Zerrin Orbak, ailelerin çocuklarını fast food tipi yiyecek ve şeker sahibi olan meşrubatlerden uzak tutarak çoğu süreğen hastalığa karşı koruyabileceğini bildirdi.

Prof. Dr. Orbak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fast food ve şekerli meşrubat tüketen çocukların, obezite ve bunun yanında getirdiği çoğu süreğen hastalığa yakalanma riski bulunduğunu belirtti.

Çocukların olası olduğunca kalorisi yüksek fast food beslenme tipindan uzak tutulması gerekliliğini altını çizen Orbak, yüksek kalorili bu tür yiyeceklerde katkı maddesi de bulunduğuna ilgi çekti.

Prof. Dr. Orbak, “Ailelerin çocuklarını, obezite ve bundan kaynaklanan çoğu süreğen hastalıktan güvenliğini sağlamak amacıyla fast food beslenmeden ve şekerli meşrubatlerden uzak tutmaları gerekiyor” ifadesini kullandı.

Şişmanlığın, alınan kalori miktarının harcanandan çok olmasıyla ortaya yaklaştığını bildiren Orbak, şu verileri aktardı:

“Şişmanlığın önlenmesi yönünden alınan ve harcanan kalorinin denge ortamında olması lazım. Aktivitelerimizi çoğaltmak amacıyla ya kalorimizi azaltacağız ya da harcadığımız enerjiyi artıracağız. Bir çocuğun ağırlığı boyuna göre normal değerlerin altında olursa bu hali ‘kötü beslenme’ şeklinde tanımlıyoruz. Bu hal bazı problemlerin, süreğen rahatsızlıkların habercisidir.”

-Ailelere “çocuklarınızı dengeli besleyin” önerisi

Ailelere çocuklarının yaşlarına ideal beslenmesine ehemmiyet vermeleri ikazında tespit edilen Orbak, “Kalori miktarı çok ehemmiyetli. Düzenli etkinlik ve dengeli beslenmeye hususi ehemmiyet verilmelidir. Kalorinin dengeli olmasını sağlamak amacıyla de olası gerektiğince çocukları fast food türü yiyeceklerden uzak tutmak gerekiyor. Hem yağ, kalori ve tuz içeriklerinin yüksek olması hem de içerdikleri diğer katkı maddeleri yönünden bu tarz besinler çok zararlı” diye konuştu.