Eskiden Aile Hekimliği Malzemeleri Bulmak Zor Muydu?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Bilindiği üzere aile hekimlikleri eskiden sağlık ocakları adı altında hizmet vermekteydi. Gelişen süreçte hem isim değişikliği hem de düzen, tertip değişiklikleri sağlık alanında pek çok fayda sağlamış oldu. Aile hekimlikleri eski düzene nazaran son yıllarda vatandaşlara oldukça iyi bir sağlık hizmeti sunmaktadır. Hastanelerin aksine daha düzenli ve daha temiz bir tedavi-teşhis hizmeti vermektedirler. Bundan 7-8 sene öncesine kadar sağlık ocaklarında çekilen eziyetler şu an için hatırlanmayan kötü anılar olarak kalmaktadır. Aile hekimliklerinin vatandaşlara sağlamış oldukları kolaylıkların başında ulaşım kolaylığı yerini almaktadır. Vatandaşların daha kolay ulaşım sağlayabilmesi, kalabalık ortamların yok edilebilmesi ve daha iyi tedavi yöntemlerinin üretilebilmesi adına aile hekimlikleri şu an her mahalle için hizmet vermektedir. Her mahalleye özel olarak hizmet veren aile hekimliklerinden yararlanmak isteyen vatandaşlar, bağlı bulundukları mahallenin aile hekimliğine giderek kendileri ile özel olarak ilgilenen aile hekiminden sağlık hizmeti alabilirler. Randevu sistemi ile çalışan bu düzende, vatandaşlar aile hekimliklerine giderek aile hekimlerinden randevu alırlar ve randevu vaktinde aile hekimlerinin odalarında şikayetlerini, yaşadıkları sorunları iletebilirler.

Sağlık Bakanlığı aile hekimliklerinin en iyi hizmeti sağlayabilmesi adına pek çok düzenleme gerçekleştirmektedir. Hastaneler kadar geniş kapsamlı tedavi hizmeti sağlayamasa da aile hekimlikleri de yeterli seviyede aile hekimliği malzemelerini bulundurmaktadır. Bu sayede aile hekimleri hastaları en iyi şekilde muayene ederek onların sağlık sorunlarına karşı en etkili tedavi yöntemlerini bulabilmektedirler. Herhangi bir hastanın şikayetinin tam saptanabilmesi adına aile hekimliği malzemeleribüyük önem taşımaktadır. Bu aile hekimliği malzemeleri sayesinde aile hekimleri vatandaşların hastalıklarını saptayabilmek adına onları muayene edebilmektedir. Aksi taktirde başarılı bir muayene gerçekleştirilemez ve hastanın hastalığı tam olarak saptanamaz. Aile hekimi de bu durumda başarılı olabilecek tedavi yöntemlerini keşfedemez. Bu gibi sorunların yaşanmaması için aile hekimliği malzemelerinin yeterli seviyede olması şarttır. Sağlık Bakanlığı ‘da bunu savunarak aile hekimliği malzemelerinin yeterli seviyede aile hekimliklerinde bulundurulmasını şart koşmuştur.

Aile hekimlerinin stetoskop, dil basacağı ya da muayene malzemeleri olmadan bir hastayı muayene edebilmesi zaten imkansızdır. Bu unsurların sağlanmadığı bir ortamda yapılmış olan muayenede de elle tutulur teşhislerin olması da çok zordur. Aile hekimlerinin aile hekimliği malzemeleri olmadan gerçekleştireceği muayene sonucunda hastaya herhangi bir tedavi yöntemi sunması hastanın sağlığını getirmekten ziyade daha da kötü şeyler yaşamasına bile yol açabilir. Hatta bir hastanın hayatını kaybetmesine kadar varabilir. Bu gibi şeylerin yaşanmaması için gerekli aile hekimliği malzemelerinin olması şarttır.