Eşi Motosiklete Karşı Çıkınca 350 Beygirlik Araç Üretti

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Antalya’da, kaza yapmasından korkan eşinin hiç istememesine rağmen motosiklet tutkusunu bırakamayan ilkokul mezunu motosiklet tamircisi Mehmet Şan, kendi çizimleri ve yine kendi üretimiyle 4 tekerlekli, motosikletten daha hızlı, 350 beygir gücünde, 9 saniyede 400 metreye ulaşan yeni araç yaptı. Yerli mucidin aracı 260 kilometre hıza ulaşabiliyor.

Antalya’da motosiklet tamircisi 32 yaşında Mehmet Şan’ın eşi Raziye Şan, kaza yapmasından korktuğu için kocasına motosiklete binmesine karşı çıktı. Tutkusu ile eşi arasında kalan Mehmet Şan, 4 tekerli ve motosikletten daha hızlı yeni bir aracın projesini çizdi. İlkokul mezunu Şan, istediği projeyi profesyonel üretim yapan merkezlere yaptıramayınca ağabeyi Yakup Şan’la 35 metrekarelik tamirci dükkanında geceleri işe koyuldu.

400 METREYİ 9 SANİYEDE TAMAMLIYOR

Önce trafik kazası yapmış ve kullanılamayacak bir otomobil motorunu ele alan iki kardeş, motoru çalışır hale getirdi. Daha sonra kısıtlı imkanlarla aracın kaportasını ve diğer teknik aksamlarını kendileri üreten Şan kardeşler, yeni araçlarını çalışır hale getirdi. Şan kardeşler 260 kilometre hıza ulaşan ve 400 metreyi 9 saniyenin altında tamamlayan araçlarına ‘Şankart’ adını verdi.

260 KİLOMETRE HIZ YAPIYOR

Şankart’ı doğaçlama yaptıklarını aktaran Mehmet Şan, insanların tavsiyeleriyle profesyonel bir araç ürettiklerini söyledi. Türkiye’de araçlarının yarışacak kulvarı olmadığını dile getiren Şan, “Go kart aracının lastiğini kullandık. Tekerler küçük ama bu hıza ancak bu tekerler dayanabilirdi. Aracımızın üstünde Suzuki motoru var. Manavgat’ta trafiğe kapalı alanda deneme sürüşü yaptık ve kısa süre içinde 260 kilometre hıza ulaştık” dedi.

karisi-iki-tekeri-yasakladi-yeni-oyuncagi-bu_x_8932962_7256_z11

350 BEYGİR GÜCÜNDE

Yapılan incelemede aracın 350 beygir gücünde olduğunun ortaya çıktığını kaydeden Şan, 270 kiloluk aracın 2.40 metre boyunda olduğunu kaydetti. Aracın kendi fiziksel yapısına göre olduğunu belirten Şan, “Keyif alarak kullanıyorum. Benim dışımda kimse kullanmaya cesaret edemiyor. Sadece Avrupa şampiyonu bir hız yarışçımız kullandı ve beni tebrik etti. İnsanlar benzerinden kendilerine istiyor. Her gün geliştiriyoruz” diye konuştu.

25 BİN TL’YE MAL OLDU

Türkiye’de drag yarışlarında 400 metre rekorunun 9.5 saniye olduğunu ifade eden Şan, şöyle konuştu:

“Bizim aracımız 400 metreye 9 saniyede ulaştı. Çevremizdeki esnaf bizimle dalga geçti. ‘Yeter ne uğraşıyorsunuz, ne yapacaksınız’ dediler. Ama bu bir tutku meselesi. Ağabeyimle 5.5 ay geceleri çalışarak Şankart’ı oluşturduk. İşçilik hesaplamazsak arıcımız 25 bin TL’ye mal oldu.”

MOTOSİKLET RUHUNU 4 TEKERE TAŞIDI

Eşinin motosiklet tutkusu yüzünden kendisinden neredeyse boşanacağını belirten Şan, “Eşime hız motorlarına binmeyeceğime söz verdim. Ama motosiklet ruhunu 4 tekere taşımak istediğimi söyledim. Önce hoş bakmadı, sonrasında o da destek çıktı. Binmeye cesaret edemedi gelip üstünde fotoğraf çektirdi” diye konuştu.