Engelleri aşıp doktor oldu hayatını engellilere adadı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Küçük yaşta geçirdiği çocuk felci nedeniyle öğrenimini büyük bir mücadeleyle bitirerek doktor olan Fatih Dölek, hayatını adeta engellilere adadı.Mersin’de doğup büyüyen Dölek, yürüme zorluğu nedeniyle ilkokulu annesinin sırtında, ortaokulu ise arkadaşının bisikletinde taşınarak bitirdi.

Liseyi kendi çabalarıyla tamamlayan Dölek, kazandığı Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğrenim görürken yürümekte kullandığı demir protezin kırılması nedeniyle de üniversite öğreniminde birçok zorlukla mücadele etti. Ailesinden uzakta tek başına üniversite yıllarındaki engelleri aşarak doktor olan Fatih Dölek özel kurumlarda çalıştıktan sonra Giresun’a atandı.Espiye Devlet Hastanesinde acil hastaları tedavi eden 46 yaşındaki Dölek, bir yandan da kentteki engelliler için çalışıyor. Dölek, geçirdiği zorlukları diğer engellilerin yaşamaması için çeşitli projelere imza attı. Dölek, “Akülü araçsız ve tekerlekli sandalyesiz engelli kalmasın” projesiyle il genelinde 400’e yakın engelliye tekerlekli sandalye ve akülü araç sağladı.

Doktor Fatih Dölek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1,5 yaşında geçirdiği çocuk felci hastalığı nedeniyle sol ayağında engel oluştuğunu söyledi.Engelliliğin her dönemini yaşadığını İfade eden Dölek, “6 yaşımda ilkokula başladığımda uzak olduğu için gidip gelemedim ve annem okula beni sırtında götürüp getirdi. Zaman zaman ablalarım da sırtında getirip götürdü ama ilkokulu bitirdim” dedi. Ortaokulda ise artık büyüdüğü için sırtta taşınamadığını anlatan Dölek, şöyle konuştu:”Üç sene boyunca da arkadaşım bisikletin önünde beni götürdü. Daha sonra da kendim motor sürmesini öğrendim liseye de öyle gittim. Bu dönem zarfında ailemden ve etrafımdan hiç bir zaman pozitif ayrımcılık görmedim.

O zamanlarda da eğitim bu kadar muntazam servis falan olmadığı için zor şartlarda okula gittim geldim ve okulumu tamamladım.”Dölek, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesini kazandığını dile getirerek, “Elazığ’da okudum, yurtta kaldım. Orada da pozitif ayrımcılık görmedim. Yurtta da çok zor şartlarda okuyarak tıp fakültesini bitirdim ve kimseye muhtaç olmamak üzere hayata atıldım. Özel kuruluşlarda çalıştım, 7 yıldır da Giresun’a görev yapıyorum” diye konuştu.Yürümekte kullandığı protezin demirden yapıldığı için kırıldığını anlatan Dölek, “Uzun yol yürümemden dolayı kırılıyordu. Özellikle üniversite çağında çok yaşadım, bir gün kırıldı otobüse kadar süründün bindim Gaziantep’e gittim yaptırdım geri geldim. Engelli bir çocuk üniversiteyi kazanmışsa bizzat kendilerinin gidip çocuğun başlarında durup çocuğa yardımcı olmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.Fatih Dölek, Giresun’a geldikten sonra tamamen engellilere hizmet etmeye başladığını belirterek, şunları belirtti:”Engelliler için bir çok proje yaptım. Bunlardan en büyüğü ve en güzeli “akülü araçsız ve tekerlekli sandalyesiz engelli kalmasın” projesidir.

Giresun’da iki sene içerisinde 350-400 arasında akülü araç ve tekerlekli sandalye dağıttım. Engellilere hizmet etmeye başlayınca mutluluğu, huzuru her şeyi bulmaya başladım. Şimdi de daha bir çok şekilde engellilere hizmet etme yolunda engelli kardeşlerimin sorunlarını dinleyerek çözüm üreterek, eğitim, sosyal hayata giriş, toplumsal hayata kazanma yönlerinde bir çok projeler hazırlıyorum.”