Enfeksiyonlara karşı bakteri direnci kiti geliştirdi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yılmaz Çoban’ın ilerlettiği kit ile birtakım iltihaplanmalara yol açan bakteri türü süratle belirlenerek ideal antibiyotik tedavisine başlanabiliyor.

Prof. Dr. Çoban, AA muhabirine yaptığı bildirimde insan hayatında ölümlere neden bulunan bulaşmaların süratli biçimde tanınarak ideal antibiyotiğin verilmesi amacıyla “stafilokok” (staphylococcus aureus) isimli bakterinin direncinin geliştirilmesi üstünde 10 senedir inceleme yaptığını söyledi.

Çalışmasını geliştirip Türk Patent Enstitüsünden kısa vakit evvel patent aldığını izah eden Çoban, şu şekilde konuştu:

“Yaklaşık 10 sene evvel başladığım çalışmayı tamamlayarak insanlığın hizmetine sunduk. Stafilokok türü bakteriler deri, yumUşak doku, eklem, kemik, kan dolaşımı ve akciğer başta olmak üzere çoğu değişik doku üstünde ölümlere varan iltihaplanmalara neden olabiliyor. Fakat iltihaplanmalara hangi tür bakterinin neden bulunduğu ve hangi antibiyotiğin verilmesi gerektiği tarafında uygulanan testler uzun sürüyordu. Mevcut bakteri direncini geliştirerek kit durumuna getirdim. Geliştirdiğim kit ile enfeksiyona neden bulunan bakteri türü fazla süratli biçimde belirlenerek ideal antibiyotik tedavisine başlanabiliyor ve bu sayede ölümlerin önüne geçildiği gibi hastanın tedavi zamanı de kısalmış oluyor.”

Çalışmanın belli bölümünü ABD’de sürdürdüğüne değinen Çoban, tasarlanan bakteri direncinin insan sağlığı ve hayatı amacıyla büyük ehemmiyet taşıdığını dile getirdi.

Prof. Dr. Çoban, stafilokok türü bakterinin yol açtığı iltihaplanmalara en kısa vakitde ideal antibiyotik verilmesi gerektiğine ilgi çekerek, şunları söyledi:

“Enfeksiyonların bulgu ve bulguleri başka enfeksiyonlardan değişik olmaması sebebiyle yalnızca bulgu ve bulgulara bakılarak ideal antibiyotik tedavisi düzenlenemez. Uygun antibiyotik tedavisi düzenlemek amacıyla sahip olunan bulunan enfeksiyon faktörünün belirlenmesi ve bu etkenin ilaç direnç profillerinin tanınması gerekmektedir. Stafilokok tedavisinde kullanılacak antibiyotik, direncinin olup olmadığına göre belirlenmektedir. Bu amaçla iltihaplanmalara neden bulunan bakterilerin duyarlılık testi neticesi ne kadar kısa vakitde olursa tedaviyi yürüten doktor de o kadar süratli ve etkili bir tedavi düzenler. Bu bakterinin direncini geliştirerek kit durumuna getirdik. Direnç kiti bakteri ise bu zamanı fazla oldukça kısa vakitye indiriyor.”

Geliştirilen bakteri direnci kitinin ”staresmet” markası ile patentle koruma altına alındığını ve KOSGEB tarafından da Ar-Ge desteği sağlandığını altını çizen Çoban, ürünün marka müracaatının da yapılarak kullanıcıya sunulacağını sözlerine ekledi.