Edirne’de “Bocuk Gecesi” kutlandı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Keşan’a bağlı Çamlıca köyünde eski Balkan geleneği “Bocuk Gecesi” kutlandı.

Köyde Çamlıca Kültür ve Turizm Derneği önderliğinde 11 yıldır düzenlenen gecede beyaz çarşaf giyip yüzlerini boyayan gençler, vatandaşlara kabak tatlısı dağıttı. Daha sonra sokaklara inen gençler, pencerelere vurarak ev sakinlerini korkuttu. Yüzleri boyalı gençler, yoldan geçen arabaları durdurdu, köy kahvesinde yaşlılarla sohbet etti.

Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Kültür Evi’nde yaptığı açıklamada, geçmişi yaşatmanın sahip olunanların değerini daha iyi anlaşılması için gerekli olduğunu söyledi.

Bocuk gecesinin medyada “Cadılar Bayramı” olarak lanse edildiğini ancak bu yaklaşımın doğru olmadığını ifade eden Özcan, burada kötülüğün kovulması ritüelinin yaşatıldığını kaydetti.

Keşan Kaymakamı Nuri Özder’in de katıldığı kutlama gecesine çok sayıda yüzü maskeli ve boyalı genç köyde dolaştı.

Bocuk Gecesi

Türk halk kültürüne ait gecede her evde mutlaka kabak pişiriliyor, bunun yanı sıra ince akıtma, kar suyunda haşlanmış mısır, armut, ayva, çekirdek, badem, kuzinede fırınlanmış yer fıstığı ve ceviz yeniliyor. Aile halkı, komşular ve akrabaların katıldığı gecede, gençler çarşaflara bürünerek komşularını “Bocuk geliyor” diye korkutuyor. “Bocuk” diye adlandırılan varlığın beyazlar içinde, insan görünümünde gezdiğine, “Bocuk karısının” kabak pişen eve gelip kötülük yapmayacağına inanılıyor.

Bocuk Gecesi’nin, kış mevsimindeki en sert gecenin simgesi olduğu, bu gece suya atılan tahtanın, sabah su üzerinde donmuş olarak bulunması halinde o evdekilerin yıl boyunca sağlıklı, dayanıklı ve güçlü olacağına inanılıyor.