Ebruda kullandığı boyayı topraktan yapıyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Kastamonu’da 40 yıldır ebru sanatıyla ilgilenen 65 yaşındaki Rafet Küllüoğlu, eserlerinde kullandığı boyayı kendisi topraktan yapıyor.

Tarihi Münire Medresesi’ndeki küçük bir atölyesinde ebru çalışması yapan Küllüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ebru sanatı ile İstanbul’da üniversite yıllarında tanıştığını söyledi.

Ebruda kullandığı boyaları topraktan elde ettiğini anlatan Küllüoğlu, “Boyalarımı memleketimin toprağından yapıyorum. Kastamonu dağlarında çok güzel renkler var. Toprağı çeşitle malzemeler kullanarak boyaya dönüştürüyorum. Bütün renkleri topraklarda bulabiliyorsunuz. Dolayısıyla görüntü de doğal oluyor” ifadelerini kullandı.

Eserlerini Kastamonuluların yanı sıra kenti ziyaret eden yerli ve yabancı turistlere düşük fiyatlarla sattığını anlatan Küllüoğlu, “Topraktan elde ettiğim boyalar eserlerimde farklılık meydana getiriyor. Bugüne kadar Kastamonu, Ankara, İstanbul’da 20’nin üzerinde sergi açarak ebru ve hat eserlerini sanatseverleriyle buluşturdum” dedi.

Küllüoğlu, sanatın insana huzur ve sağlık kattığını vurgulayarak, 5 çocuğunun da geleneksel sanatlarla uğraştığı, bununla gurur duyduğunu kaydetti.

İnsanın gönlündeki manzarayı ebru ile suya yansıttığını anlatan Küllüoğlu, “Ebru çok özel ve güzel bir sanattır. Herkes ebru yapabilir ancak sanatçısı olamaz. Bu sanatı elimizden geldiğince gelecek nesillere öğretmeye çalıyoruz. Benim 5 çocuğum var. Hepsi de ebru ve hat sanatları ile ilgileniyorlar. Bu da benim için gurur verici” diye konuştu.